Novosti
ODBIJEN PRIJEDLOG ZA RASPUŠTANJE SABORA

Lijevo-liberalna oporba najavila novi prosvjed, ali bez Socijaldemokrata?
Objavljeno 29. veljače, 2024.

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova odbio SDP-ov, odnosno oporbeni prijedlog, da se raspusti i da se odmah raspišu izbori. Protiv raspuštanja bilo je 78 zastupnika, a za raspuštanje njih 59. Protiv tog prijedloga, koji je u prosincu prošle godine, nakon afere Mreža, inicirao SDP, a naknadno mu se priključila i ostala oporba uz iznimku Domovinskog pokreta, glasalo je 78 zastupnika, dakle svi HDZ-ovi zastupnici i njegovi partneri, a za prijedlog se izjasnilo njih 59. Na glasovanje nije došlo 15 oporbenih zastupnika, to je najvažnija poruka, kazao je Josip Borić (HDZ).HDZ-ov zastupnik Nikola Mažar komentirao je odbacivanje prijedloga za raspuštanje Sabora kao krah cijele oporbe te pokazateljem njihove nikad veće razjedinjenosti. "Od 151 saborskog zastupnika samo 59 ih je bilo za raspuštanje Sabora, dakle petina oporbe nije podržala raspuštanje Sabora", rekao je Mažar novinarima.

Nakon što im nije prošao prijedlog o raspuštanju Sabora, predstavnici lijevo-liberalne oporbe najavili su da će 23. ožujka organizirati prosvjede u nekoliko većih gradova jer im je, kažu, dosta HDZ-a i korupcije, a desna oporba u organizaciju prosvjeda nije pozvana, niti želi. U izjavi novinarima nakon glasanja predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako se "HDZ busa u prsa nekakvom hrabrošću, a ne žele glasati za raspuštanje Sabora i da građani odluče u kojem smjeru će Hrvatska ići u idućih nekoliko godina". Kaže i da u HDZ-u "strepe i boje se". "Ne znam kada će biti izbori, ali znam da je, kao što smo 17. veljače prosvjedovali u Zagrebu, vrijeme da 23. ožujka prosvjedujemo diljem Hrvatske. Ponovno ćemo prosvjedovati 23. ožujka jer je dosta krađe, korupcije, dosta je HDZ-a i vrijeme je da Hrvatska ide na izbore", poručio je Grbin. Dodao je da su zastupnici HDZ-a "najobičnije kukavice jer da nisu, raspustili bi Sabor". Grbin nije htio novinarima reći u kojim će se sve gradovima organizirati prosvjedi, ali, osim Zagreba, neslužbeno se može čuti da je riječ o još nekoliko većih gradova, poput Splita, Osijeka i Rijeke. Čelnik SDP-a očekuje da će u njihovoj organizaciji sudjelovati lijevo-liberalne oporbene stranke koje su sudjelovale i u organizaciji nedavnog prosvjeda na Markovu trgu, dok stranke desne oporbe ne vidi među organizatorima. O razgovorima za predizborne koalicije šef SDP-a Grbin također nije želio govoriti rekavši tek da za njih ima vremena jer su im trenutačno u fokusu prosvjedi u ožujku.

"Glasanjem protiv inicijative za raspuštanje Sabora HDZ je pokazao koliko se boji izbora. No mi našu borbu nastavljamo u Hrvatskom saboru, gdje ćemo brojnim inicijativama nastojati spriječiti daljnju štetu koja može nastati po institucije sve do izbora, ali i na ulicama", izjavila je Sandra Benčić (Možemo!). Kada je riječ o predizbornim savezima, potvrdila je da Možemo! sa SDP-om pregovara o točkastim koalicijama te s Dalijom Orešković (SSIP).

Premda su Socijaldemokrati bili među organizatorima prosvjeda 17. veljače, čelnik te stranke Davorko Vidović izjavio je da prvi put čuje za prosvjede koji će biti u ožujku. No, unatoč tome, dodaje, podržat će sve što je korisno za demokraciju i građane. Kazao je i kako očekuje da HSS ostane u njihovu predizbornom savezu "Naša Hrvatska", iako kolaju neslužbene informacije da Krešo Beljak pregovara sa SDP-om o izlasku na izbore na njihovoj listi.

Dijana Pavlović
BEZ POZIVA DESNICI
Predstavnici desne oporbe u organizaciju prosvjeda nisu pozvani, niti žele biti. Čelnik Mosta Božo Petrov kazao je da on nema što sudjelovati na predizbornom skupu nekih drugih stranaka, naglasivši da je trebalo organizirati pravi prosvjed cijele oporbe i nezadovoljnih građana. Stephen Bartulica (DP) mišljenja je da hrvatski građani nemaju nikakve koristi od jalove rasprave o raspuštanju Sabora te poručio da ga aktivnosti ljevice ne zanimaju i da mu Grbin i Benčić nisu referentne točke u politici.

Možda ste propustili...

IZBORNA ŠUTNJA SRIJEDE U 19 SATI

GONG prijavio DIP-u kršenje izborne šutnje

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo