Regija
ROĐENA JE 29. VELJAČE

Ivana ima 32 godine, a “pravi” će rođendan danas slaviti osmi put
Objavljeno 29. veljače, 2024.
- Žene se obično ne pita koliko im je godina, ali ja svima koji me to pitaju s ponosom odgovaram - kaže Ivana Skeledžija
BELI MANASTIRTek joj je osam godina, a nedavno se zaručila, kupila kuću i dobila stalan posao. Time se doista malotko može pohvaliti.‘‘Junakinja‘‘ naše priče je Ivana Skeledžija iz belomanastirskoga prigradskog naselja Šumarine. Razgovarali smo s njom u ‘‘zelenoj kući‘‘ u glavnoj mjesnoj ulici.

- Žene se obično ne pita koliko im je godina, ali ja svima koji me to pitaju s ponosom odgovaram - kaže Ivana.

Samo dvije minute


Rođena je, doduše, 1992. godine, u progonstvu, u njemačkom gradu Ludwigsburgu. Bilo je to 29. veljače, a samo dvije minute dijelile su je od 1. ožujka. Stoga će danas tek osmi put slaviti ‘‘pravi‘‘ rođendan.

- Nikada mi nije bilo krivo što sam rođena 29. veljače i roditeljima ne zamjeram ništa - šali se Ivana.

Kao mala nije shvaćala da joj je rođendan zapravo svake četvrte godine. Tek kada je pošla u školu i vidjela da njezini prijatelji u povodu rođendana u školu donose bombone i sokove, zamislila se i pitala roditelje kada će to ona moći napraviti.

- U prvi mah mi je bilo čudno, ali sam brzo shvatila o čemu je riječ - priča, nastavljajući kako je rođendane slavila, ali onaj "pravi" samo sedam puta. Prijatelje i rodbinu obično počasti 28. veljače, jer se, kaže, pred ponoć nekako bliži 29., iako na kalendaru uglavnom stoji 1. Za ovogodišnji rođendan planira mali kućni party. Pozvala je obitelj i kumove i sigurna je da će biti dobro. Ujedno će proslaviti i useljenje u novu kuću.

- Sljedeći "pravi" rođendan ionako ću moći proslaviti tek za četiri godine - sa smiješkom će Ivana.

Budući da je na godišnjem odmoru, prijepodne planira otići u belomanastirsku prodavaonicu Centra za tehniku gdje je zaposlena i počastiti radne kolege, kao i prijatelje koje susretne u gradu, a poslijepodne je rezervirano za već spomenutu kućnu zabavu. Osim jedne djevojčice koja je nedavno bila kod nje u kupnji, ne zna nikoga tko je rođen 29. veljače.

- Rijetki su takvi ljudi, što me čini još ponosnijom - dodaje Ivana, pozivajući nas da se priključimo veseloj ekipi na osmoj pravoj proslavi pravog rođendana.

I Spiderman


Surfajući internetom pronašli smo nekoliko zanimljivosti, među ostalima i podatak da su 29. veljače rođeni papa Pavao III. (1468.), talijanski skladatelj Gioacchino Rossini (1792.), indijski premijer Morarji Desai (1896.), američki glumac Dennis Farina (1944.), serijski ubojica Richard Ramirez (1960.), britanska glumica Ema Barton (1976.), a premijer Tasmanije sir James Wilson (1812. - 1880.) rodio se i umro istoga datuma. Danas rođendan slavi i jedan izmišljeni lik - Spiderman. Na današnji dan 1504. godine Kristofor Kolumbo iskoristio je pomrčinu Mjeseca kako bi uvjerio Indijance da ga opskrbe zalihama hrane, a BiH je 1992. godine održala referendum o neovisnosti. Statistike kažu da su veće šanse da se rodite s 11 prstiju na rukama i nogama nego da se rodite 29. veljače. Šanse za rođenje toga dana su 1:1461.

Kako ističu u Državnom zavodu za statistiku, prema podacima popisa stanovništva iz 2021. godine, 29. veljače rođendan je slavilo ukupno 2399 osoba. Podaci od prije 40-ak godina, odnosno sve do 1984., pak kažu kako je prijestupna godina s najviše živorođenih 29. veljače bila 1988., kada se rodilo njih 202. Najmanje ih je bilo 2020. godine. Te je godine, na današnji dan, živorođeno bilo ukupno 66 beba.

Ivica Getto
Dodatni je dan kompenzacijski
Razlog zbog čega je svaka četvrta godina, pa tako i 2024. prijestupna, leži u činjenici da je Zemlji potrebno 365 dana i približno 6 sati da napravi jednu orbitu oko Sunca, ali gregorijanski kalendar broj zaokružuje na 365 dana. Dodatni dan svake 4. godine kompenzacija je za obnavljanje sati kalendarske godine u odnosu na solarnu i izbjegavanje niza neugodnih posljedica, kao što je npr. promjena godišnjih doba. Prvi ga je uveo Julije Cezar 46. pr. Kr., ali u to je vrijeme dodatni dan odgovarao 24. veljače, ili šestom danu prije ožujskih kalendi. Poslije je uveden 29. veljače.

Tri para blizanaca
U Državnom zavodu za statistiku ističu kako se toga datuma podjednako rađaju i djevojčice i dječaci, iako je ukupno gledajući unutar promatranih deset prijestupnih godina živorođeno više dječaka. U milenijskoj godini, 29. veljače 2000., rođena su čak tri para blizanaca.

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje