Osijek
SPORTSKA ZRAČNA LUKA

Aeroklubu Osijek otkazan ugovor, Grad sumnja na nedopuštene radnje
Objavljeno 29. veljače, 2024.
Ovo nije udar na klub, nego na rukovodstvo zbog sumnji na nedopuštene radnje

Grad Osijek raskinuo je ugovor s Aeroklubom Osijek o povjeravanju poslova upravljanja, korištenja i održavanja dijela sportske građevine Zračno pristanište Osijek-Čepin, i to zbog sumnje na nedopuštene radnje vodstva Kluba, čime je oštećen gradski proračun.Sumnjivi zakupi


Podsjećaju kako su s Aeroklubom početkom veljače 2013. godine sklopili ugovor korištenja Sportskog aerodroma Čepin, kako ga se ovdje oduvijek zove, koji je gradsko vlasništvo. U međuvremenu su se pokazale sumnje na nedopuštene radnje, ponajprije u dijelu davanja u zakup tamošnjih prostora. Aeroklub je, naime, zaključivao brojne ugovore o zakupu, bez provođenja postupka javnog natječaja, kao i bez posebne suglasnosti Grada Osijeka, i to na višegodišnje razdoblje.

- To je suprotno članku 16. ugovora koji propisuje: “Upravitelj može zakup ugovoriti na rok do jedne godine, osim u slučajevima kada narav djelatnosti koja će se obavljati u poslovnom prostoru zahtijeva duže vrijeme ili kada zakupnik ulaže sredstva u uređenje prostora”, kaže naš sugovornik u gradskoj upravi.

No ono što je Grad zapravo najviše ražestilo spoznaja je kako novčana sredstva ostvarena od zakupa nisu korištena za održavanje i opremanje sportske građevine, koja je vidljivo neodržavana te izložena propadanju. Grad je od Kluba zatražio dokumentaciju o tome, na što su se oglušili. Bio je to i više nego dovoljan razlog da u Gradu povuku ovakav potez.

No u međuvremenu se zakuhalo i unutar Aerokluba, koji sukladno sa zakonima RH djeluje kao udruga građana. Nesuglasje tih odnosa kulminiralo je kako se približavao termin održavanja izborne skupštine, odnosno kraj mandata aktualne uprave. Zakazana je za početak veljače, ali ju je ovo vodstvo otkazalo. Pitali smo ih zašto.

Otkazali izbornu skupštinu


- Prema odluci Upravnog odbora Aerokluba Osijek predsjednici sekcija trebali su dostaviti zapisnike sa sastanka sekcija. Isti su dostavili više različitih zapisnika s jednog sastanka, pa se posumnjalo u njihovu vjerodostojnost. Isto tako, članovi kao pojedinci trebali su poslati kandidature za članove Nadzornog odbora i likvidatora udruge. Ni jedna kandidatura nije bila zaprimljena. Stoga je skupština odgođena, jer se na njoj ne bi mogla izabrati tijela upravljanja propisana Statutom Aerokluba Osijek, koji je javno dostupan, kao i statuti svih udruga upisanih u Registar udruga Republike Hrvatske - stajalo je u obrazloženju koje nam je uputio Marin Kordić, predsjednik Kluba.

Nova je skupština pak na zahtjev druge struje u članstvu sazvana za početak ožujka. Oni za sada nisu htjeli “prljavi veš” o tome kako se vodi klub iznositi u javnost.

U međuvremenu vrlo su konkretno reagirali u Gradu Osijeku odlukom o otkazu ugovora. Dogradonačelnik Dragan Vulin potvrdio nam je kako se ne namjeravaju petljati u unutarnje odnose Kluba i pojašnjava kako ovaj raskid nipošto ne znači da se Klub mora iseliti, ili da će biti onemogućen u svojim redovnim aktivnostima. U Gradu razmišljaju o tome da, kao i u sličnim situacijima, upravljanje, korištenje i održavanje ovog prostora prebace na svoju tvrtku Športski objekti.

- Time će se ponovno upravljanje ovim prostorom staviti na zdrave temelje, a Aeroklubu želimo najbolje u nastavku djelatnosti - kazao nam je Vulin.

Iz Aerokluba su nakon primitka ovog raskida izvijestili kako od 27. veljače, “sve do potpisivanja nekog novog ugovora, obustavljaju provođenje svih letačkih aktivnosti, te da se svi ugovori o najmovima, zakupima... smatraju raskinutim, pa mole korisnike da se za daljnje obveze, plaćanja i sklapanje novih ugovora obrate na adresu Kuhačeva 9”, stoji u objavi na facebook-stranici Aerokluba.

Ona, istina, završava pomalo zajedljivom primjedbom “zna se tko će biti novi predsjednik i članovi Upravnog odbora Aerokluba Osijek”, ali i željom da Klub dočeka stotu godišnjicu svoga osnutka.
Aeroklub Osijek osnovan je 14. veljače 1926. godine.

Dario Kuštro
PROTIV PREDSJEDNIKA KAZNENA PRIJAVA?
Neslužbeno smo saznali kako u Gradu Osijeku, nakon svih poduzetnih radnji, razmišljaju i o podizanju kaznene prijave protiv odgovorne osobe u Aeroklubu, odnosno predsjednika Marina Kordića, i to zbog sumnje na radnje kojima je oštećen gradski proračun.

Gradu nije dostavljena dokumentacija iz Kluba za sve zaključene ugovore o zakupu, kao i knjigovodstvena dokumentacija prihoda koji su ostvareni s osnova zakupa u posljednjih pet godina, pa ni računi iz kojih je vidljiv utrošak navedenih prihoda na temelju ugovora o zakupu.

To ni u kome slučaju nije udar na Klub, Grad Osijek ostavio je, naime, ugovornoj strani primjereni otkazni rok u trajanju od 90 dana.

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

2

KINEZIOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

Svečano promovirana 34 magistra i 56 prvostupnika

3

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi