Kultura
DODJELA PRIZNANJA HDLU-A

Nagrada za životno djelo Daliboru Martinisu
Objavljeno 29. veljače, 2024.
Godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) dobitnicima je uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, a nagradu za životno djelo dobio je Dalibor Martinis.

Nagradu za najbolju izložbu uručila je Lei Vidaković za izložbu "Obiteljski portret" u Galeriji Prsten HDLU-a, a nagradu za mladog umjetnika Mateju Vukoviću. Priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dobio je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković.

U obrazloženju nagrade za Dalibora Martinisa navodi se kako je on jedan od najistaknutijih hrvatskih transmedijalnih i videoumjetnika. Martinis gotovo cjelokupan svoj umjetnički opus podvrgava nelinearno koncipiranim temporalnim manipulacijama. Ostvario je brojne samostalne izložbe, performanske i videoprojekcije te sudjelovao na međunarodnim izložbama te filmskim videofestivalima, stoji u obrazloženju. Naglašeno je kako je Martinis izniman umjetnik, čija je karijera obilježena kontinuiranim eksperimentiranjem, inovacijama i istraživanjem granica umjetničkoga izričaja.

Za izložbu vizualne umjetnice i animatorice Lee Vidaković "Obiteljski portret" u obrazloženju je navedeno da je njome predstavila animiranu instalaciju u kojoj se bavi prostornom naracijom za animirane sadržaje galerijskim, muzejskim i drugim javnim prostorima.

Radovi Mateja Vukovića, ocijenjeno je, mogu se promatrati kao niz pojedinačnih prizora i oblik formi ujedinjenih u skulpture izvedenih specifičnim rukopisom elementarnoga kiparstva. Matej Vuković otvara prostor inteligentnom humoru modeliranom iz vlastite vizije svijeta, rečeno je.

Povjesničar umjetnosti, prof. Zvonko Maković doktorirao je 1996. radom o slikarstvu Vilka Gecana, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje od 1975. do umirovljenja 2012. predavao na Odsjeku za povijest umjetnosti. Njegov esejistički i feljtonistički rad ocijenjen je ironičnim promatračkim okom.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula kako su nagrade strukovnih društava, bilo godišnje, bilo životne, one koje među umjetnicima najbolje znaju procijeniti trenutak i umjetnike koji to upravo upravo tada zaslužuju. Izrazila je zadovoljstvo što će zgrada Doma hrvatskih likovnih umjetnika uskoro krenuti u cjelovitu obnovu. Umjetnici kojima je ovo dom dobit će još bolje uvjete za rada, rekla je ministrica. Kad posao obnove naših ustanova bude završen, imat ćemo doista na raspolaganju reprezentativne suvremene prostore, onakve kakve naši umjetnici zaslužuju, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

U ime dobitnika na nagradama i priznanju zahvalio je Dalibor Martinis. Nakon dodjele nagrada otvorena je i izložba dobitnika agrada. H
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANTONIJA PINTARIĆ IZA KULISA

Ako ti duša gori za glumom i scenom, nemoj nikome dopustiti da ugasi taj plamen

2

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

3

PREMIJERA ĆE OSTATI U SKLOPU OVE KAZALIŠNE SEZONE

HNK Osijek odgodio premijeru "Prodane nevjeste" zbog raskida suradnje s Prohićem