Osijek
STVARANJEM SVJEDOČE VJERU KOJU ŽIVE ANGAŽIRANO

“Putem križa do spasenja” sedma je knjiga blizanaca Jakumetović iz Vukovara
Objavljeno 29. veljače, 2024.

Najnovija, sedma knjiga autora Domagoja Jakumetovića i Krešimira Jakumetovića "Putem križa do spasenja" predstavljena je u knjižari "Nova" pred mnoštvom osječke publike. Radost zbog događaja izrazio je Ivica Vuletić, vlasnik "Nove", koji je uz dobrodošlicu svakomu posjetitelju nakon ulaska u knjižaru uručio zbirku križnih puteva za molitvu i meditaciju, korizmeni dar autora Jakumetović. Susret je otvoren molitvom uz duhovni poticaj vlč. Danijela Tigandžina, župnika Župe sv. Roka u Veliškovcima i autora predgovora. U predstavljanju zbirke, uz spomenute, sudjelovali su Dubravko Lažeta gitarski prateći postaje dvaju križnih puteva koje je čitala trećoredica Marija Šešo, autorski dvojac i katolička novinarka Nevenka Špoljarić, voditeljica programa.Uvodeći u program, Špoljarić je zahvalila posjetiteljima za zajedništvo, posebice nazočnim volonterima katoličkih i civilnih udruga u Osijeku, čije "prisuće svjedoči o ljubavi prema duhovnom štivu, uzajamnom prijateljstvu poteklom iz dosadašnjeg stvaralaštva i živo ohrabruje blizance Jakumetović, rođene Vukovarce s osječkom adresom, da i dalje stvaranjem svjedoče vjeru koju žive angažirano u Crkvi, pa i volontirajući u ‘Marijinim obrocima‘, a povrh svega su jednostavni mladići koji strpljivo nose križ vukovarskih ratnih stradalnika".

“Knjiga svjedoči o njihovim životima u kojima se Bog čudesno pokazuje i nama se pokazuje jer nas Bog želi obogatiti. Oni, kad im je teško, hrabre jedan drugoga i ovim križnim putevima pozivaju nas da iz njih naučimo biti strpljivi u trpljenju, smireni u podnošenju nepravednih osuda, jači u nošenju vlastitih križeva jer je i njih Bog vodio kroz teški put iz Vukovara… Put njihova križnog puta progovara suvremeno, mladenački. Pozivaju da se radikalno odlučimo za Isusa Krista, a to znači oduprijeti se klonulosti, a ne pljeskati tuđoj nesreći; prihvatiti da svatko od nas bude dobrovoljno ponižen. Susret s Domagojem i Krešimirom uči: druge tješiti kroz puteve; kroz situacije postaja jačati vjeru i nadu; prekinuti s bezosjećajnošću i nadati se; proživjeti suobličenje vlastite patnje s Kristovom. Isus Krist najbliži nam je kada je teško. Na tome zahvalni budimo. Prihvatimo Put", kazao je vlč. Tigandžin.

Poslušan je dio pogovora Martine Peunić, mag. theol., s istaknutom vrijednošću zbirke sedam križnih puteva: "Križ je trpljenje, patnja, bol, umiranje. Svaka osoba u životu nailazi na križ. Ovom zbirom pozvani smo razumjeti, posvijestiti si vlastiti križ, prigrliti ga i Krista putem Kalvarije slijediti. Krista, Boga slijediti… Znamo da nije uzaludno, k spasenju hodimo."

Jakumetovići su naposljetku svima zahvalili, napose nazočnoj lektorici Glasa Slavonije Ivanki Hodak, prof., te pokroviteljima knjige, uključujući Đakovačko-osječku nadbiskupiju.

“Križni putevi napisani u ovoj knjizi potaknuti su proživljenim životnim situacijama u kojima sam se nalazio. Da nije bilo tih situacija, zasigurno ne bih mogao razumjeti značenje riječi ‘križ‘… Moj križ je samo moj i njega moram prihvatiti, zavoljeti, s njim živjeti, s njim se boriti, s njim hrabro koračati i ići naprijed! Križ je jedini naš spas i jedina nada dolazi po križu", kazao je Krešimir Jakumetović, a Domagoj Jakumetović zaključio: "Isus Krist nam je pokazao da put križa može biti blagoslovljen te da je to jedini put koji vodi do one prave i istinske slobode srca i duše, naravno, pod uvjetom ako taj vlastiti križ prihvatimo, kao što je i Isus prihvatio te zagrlio svoj križ."

Izdavač zbirke križnih puteva je biblioteka "U pravi trenutak" đakovačkog Karitativnog fonda UPT "Ne živi čovjek samo o kruhu", na čelu s vlč. dr. sc. Ivanom Zirdumom, prof. u miru. UPT je nakladnik svih sedam tiskovina autorskog dvojca, a dragocjenost je što knjiga može praktično poslužiti u župnoj pobožnosti križnog puta jer smo u drugoj korizmenoj nedjelji.

Naposljetku je vlč. Tigandžin znakovito završio susret zahvalnom molitvom te je druženje nastavljeno uz trpezu sa slasticama župljanki veliškovačke župe.

Nevenka Špoljarić

Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana