Mozaik
U RESTORANU VIŠNJICA 2. OŽUJKA

Natjecanje “Zlatni orah” za slastičare
Objavljeno 29. veljače, 2024.
Udruga kuhara i slastičara grada Slatine i ove godine, šesti put zaredom, organizira najveće slastičarsko natjecanje u Hrvatskoj, međunarodno natjecanje poznato pod nazivom Zlatni orah. Bit će održano 2. ožujka u restoranu Višnjica, a i ove godine u pripremanju slastica s glavnom temom - orah, natjecat će se slastičari profesionalci i učenici strukovnih škola. Predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine Dražen Šafar naglašava kako 6. Zlatni orah donosi određene promjene u odnosu prema prošloj godini:

- Promijenili smo vrstu slastice za učenike strukovnih škola, naime do sada su i oni izrađivali torte od oraha, a ove godine će njihov zadatak biti napraviti slasticu pod nazivom žarbo-kolač.Kod profesionalaca imamo novu kategoriju, a to je artristika - skulptura. Riječ je naime o izradi skulptura od šećerne mase, čokolade i maslaca te drugih sastojaka. To je zahtjevna disciplina, ali vrlo zanimljiva i atraktivna i bit će to poseban doživljaj za sve koji nas posjete - kaže predsjednik Šafar te za ovu godinu najavljuje i niz sadržaja.

- Na svečanoj večeri i ove godine predstavit će veliki broj restorana Slavonije i Baranje sa svojim specijalitetima i posebnostima, a uz njih svoje će delicije predstaviti majstori kuhače iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Stručna ocjenjivačka povjerenstva tradicionalno će biti najveća imena gastronomije Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, a pripremit ćemo i niz zabavnih sadržaja za sve nazočne - rekao je Šafar te dodao kako pripreme teku odlično.

- Poslali smo pozivnice školama i profesionalcima, ali naravno može nam se priključiti tko god želi. Kod profesionalaca, dakle, sudionik mora imati svoj obrt ili raditi u slastičarskom obrtu te imati sanitarnu iskaznicu. Prošle godine imali smo 20 sudionika profesionalaca i isto toliko učenika, a ove godine prema prvim najavama trebalo bi biti više i jednih i drugih. U svakom slučaju, naporno radimo kako bismo pripremili još jedan veliki gastronomski spektakl i hvala svima koji nam pomažu - zaključio je Šafar. V.G.
Možda ste propustili...

NA ZAGREBDOXU PREMIJERNO “GRANDPA GURU”

Dokumentarni film o Kultur Shocku

Najčitanije iz rubrike