Dome slatki dome
VRT: PRIPREME ZA SADNJU

Cvjetni vrt cijele sezone
Objavljeno 29. veljače, 2024.
Svake godine isprobavajte nove biljke, jer nikada ne znate što će ili neće uspjeti u vašem vrtu
Proljeće je pred vratima, pa valja planirati rad i boravak u vrtu. Prilikom planiranja vrta morali ste odrediti što i kada će vam cvjetati. Odredite datume sadnje tako da čitavu sezonu imate cvjetni vrt. Ako je potrebno, istu biljku sadite više puta kako bi neprestano cvjetala bar mjesec dana. Da biste znali gdje ste što posadili, obvezno pripremite jednostavne drvene oznake na kojima jasno napišite ime biljke. Oznake možete gotove kupiti ili sami napraviti. Rasadu možete i sami napraviti u plasteniku ili toploj leji. Biljke koje se ne sade direktno u zemlju su bogatije, brže se razvijaju i zdravije su.

Pokrivka


Za zdrav uzgoj biljaka ključ je u kvalitetnom kompostu. Dodavanje organskog komposta presudno je za zdravlje biljaka. Ako nemate svog komposta, kupite već gotov kompost od provjerenih proizvođača. Pokrivka za tlo je važna u vrtlarstvu zbog nekoliko razloga. Prvi je da smanjujete potrošnju vode jer pokrivka za tlo sprečava isušivanje zemlje, a smanjujete i potrošnju herbicida i utrošak rada na plijevljenje korova. Korov se mnogo teže probija na površinama pokrivenim pokrivkom za tlo. Svake godine isprobavajte nove biljke. Nikada ne znate što će ili neće uspjeti u vašem vrtu i kako će izgledati. Prve godine možda ćete nešto i zaboraviti. Uređenje dvorišta ili vrta ne znači samo posaditi biljke i brinuti se o njima. Za lijepo dvorište potrebno se malo više potruditi. Kao i stan, i dvorište možete urediti u nekom od brojnih stilova. Dajte svome vrtu moderan i uzbudljiv izgled tako što ćete ga podijeliti na nekoliko funkcionalnih dijelova. Ti dijelovi neka budu cvjetne leje, grmaste strukture, staze, ružičnjaci, mjesta za odmor i druženje...

Baš kao i u uređenju interijera, i uređenje dvorišta iziskuje stvaranje centralnog mjesta. Stvorite labirint travnatih staza koje vode do određenog mjesta. Vrt bogat teksturama mnogo je interesantniji od onoga u kome prevladava jedna tekstura, npr. trava. Previše jedne teksture postaje dosadno. Kombinirajte drvo, kamen, travu i cvijeće za najbolji učinak. Ponekad ponovite pojedine strukture kako biste stvorili osjećaj konzistentnosti.

Rubovi


Različite vrste rubova dat će vašem vrtu jednostavan, čist i uredan izgled. Budite kreativni i kombinirajte više materijala u stvaranju rubnih dijelova. Na primjer, sloj cigle, sloj oblutaka i na kraju niske cvjetnice. Boje su ono zbog čega se vrijedi potruditi. Kombinirajte boju ograde s cvijećem ili boju lišća s površinama od ogledala. Zamislite prelijepe ružičaste cvjetove ispred ograde u kraljevski plavoj boji. Kombinirajte žute cvjetove kadifica s plavim cvjetovima…Dok većina ljubitelja vrtlarstva uglavnom razmišlja o bojama, zapostave oblike. Kugle od različitih materijala mogu biti vrlo zanimljive. Kombinirajte kocke i piramide kako biste stvorili svoje malo umjetničko djelo. Nije potrebno raditi od jutra do mraka da biste stvorili lijepo dvorište, dovoljan je jedan sat intenzivnog rada.
Jasminka Knežević
Skladne cvjetne posude
Iako većina upotrebljava cvjetne posude u uređenju vrta, njihov izgled i oblik daju vrtu šarm. Velike cvjetne posude od terakote, keramike ili plastike odličan su način za brze promjene izgleda vrta. Posebno će lijepo izgledati ako kombinirate boju posuda s bojom cvijeća koje raste u njima.

Ukrasne trave
Ukrasne trave odličan su način da stvorite kretanje u vrtu. Najbolje je izabrati visoke ornamentalne trave koje će se i pod najmanjim naletom vjetra gibati, što će vrtu dati dozu misterija

Kombiniranje
Ne zaboravite da se biljke mogu kombinirati. Kombinirajte ih po bojama, visini, vremenu cvjetanja ili vrstama. Možete kombinirati biljke zasađene u cvjetne posude i one koje rastu direktno u zemlji.

Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike