Regija
NOVAC ZA SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Različitim projektima
potiče se razvoj sporta
Objavljeno 28. veljače, 2024.
Uz polivalentno igralište, sagrađen je Street workout, ulaže se u nogometne klubove, u teniske terene, u dječja igrališta
ŽUPANJA - Grad Županja u posljednje vrijeme ulaže znatna sredstva u razvoj sporta, u obnovu i gradnju sportske infrastrukture kojom klubovima i udrugama pomaže u uređenju i opremanju njihovih prostora i nastoji im osigurati što kvalitetnije uvjete za rad, a građanima otvarati nove mogućnosti za rekreaciju i bavljenje sportom. A da je na dobrome putu potvrdilo se i jesenas u Poreču, na sedmom izdanju Sport Festa, vodećeg sajma i konferencije sporta, gdje je Županja nagrađena za infrastrukturu i ponijela je naziv Grad sporta za 2023. U obrazloženju tog prestižnog priznanja, na koje su stanovnici grada na Savi vrlo ponosni, naglašeno je da je u vremenima kada se svaki euro okrene dva-tri puta prije nego što se potroši sjajno znati da postoje gradovi koji su spremni uložiti i 350.000 tisuća eura u obnovu i izgradnju sportskih igrališta. A upravo je to napravila Županja izgradnjom polivalentnog igrališta s atletskom stazom.

Nogometni klubovi


Sagrađen je i opremljen i Street workout, koji je također, kao i polivalentno igralište, sufinanciralo Ministarstvo turizma i sporta, a vrijednost projekta je oko 81.000 eura. Park s fitness-spravama za vanjsko vježbanje nalazi se uz vrtić i osnovnu školu. Krajem prošle godine Županja je odabrana i među devet gradova u Hrvatskoj u kojima se od 1. siječnja provodi projekt Rukomet u vrtićima Vrtko - zajednički Masterplan projekt Europske rukometne federacije (EHF) i Hrvatskog rukometnog saveza.

Dosta se radilo i na prostoru NK-a Graničar, gdje je, kako doznajemo od gradskog pročelnika za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Josipa Nikoloze, ukupno uloženo 60.000 eura. Sanirana je šteta nastala u olujnom nevremenu, postavljene su ograde, zaštitne mreže iza golova, a najveći dio radova odnosio se na sanaciju sportskih prostorija za domaće igrače, za suce i za trenere. Prostorije su bile u iznimno lošem stanju, s dotrajalim instalacijama, zbog čega su bili i veliki gubici vode. Sada je sve to obnovljeno, riješena je i odvodnja i sanitarni čvorovi, i cijeli je taj prostor nakon dugo godina propadanja konačno doveden u primjereno stanje i lijepo uređen. U uređenje sportskih prostorija NK-a Županja 77 uloženo je 23.000 eura. A u krugu NK-a Radnički radilo se na uređenju i opremanju poligona, odnosno pomoćnog terena s umjetnom travom.

Biciklistička staza


Završen je i projekt zatvorenog teniskog terena, vrijedan 110.000 eura, od čega je gotovo 90.000 eura iz gradskog proračuna. Preostali iznos osigurao je Teniski klub Županja 1881. Svi ljubitelji bijelog sporta iz Županje i okolnih naselja sada mogu uživati u tenisu i kada su vremenske prilike loše te redovito trenirati i u zimskom razdoblju. Ovih su dana, uz pomoć Grada, ugrađeni i ventilatori za pročišćavanje zraka i uklanjanje vlage. Vrijednost investicije je 7000 eura. Na novi natječaj Ministarstva sporta u 2024. Grad će kandidirati projekt gradnje glavnog terena na teniskim terenima, s rasvjetom i tribinama. Procijenjena je vrijednost 150.000 eura. Uloženo je, podsjećamo, i u izgradnju multifunkcionalnih dječjih igrališta sa sportskim terenom u Mažuranićevoj ulici i u naselju Šećerani. A vrlo uspješnim županjskim šahistima konačno je osiguran prostor za rad u bivšem Stanobirou. U ovoj će godini biti nastavljeno uređenje sportskih prostorija NK-a Graničar, gdje bi i svlačionica za goste, koju koriste i mlađe kategorije, također trebala biti potpuno obnovljena, te NK-a Županja 77, jer otvorili su se pozivi za apliciranje projekata prekogranične suradnje.

Radi se i na izradi projektno-tehničke dokumentacije za gradnju biciklističkih staza ukupne duljine 28,8 kilometara kroz cijeli grad, a vodit će i do Županjskih virova.

Marija Lešić Omerović
U PRIPREMI OBNOVA ZGRADE RADNIČKOG
U pripremi je i projektna dokumentacija za rekonstrukcije zgrade u kojoj su sportske prostorije NK-a Radnički u naselju Šećerani. Ondje će se sanirati krovište, fasada, zamijeniti stolarija, urediti nova kuglana i pripadajuće prostorije. Planirano je uložiti oko 250.000 eura. A Sportska zajednica Grada Županje sredinom siječnja raspisala je javni poziv za prijavu projekta iz područja sporta u 2024. godini, ukupne vrijednosti 203.000 eura, što je najveći iznos dosad. U 2023. u tu je svrhu bilo osigurano 172.805 eura (1,3 milijuna kuna).

Možda ste propustili...

DAN OTVORENIH VRATA KONIČKOG KLUBA PLETERNICA

Pripreme za konjički turnir sljedećeg vikenda

PRVI NA UDARU NAPADA ELITNIH SRPSKIH SNAGA KOJE SU NADIRALE S ISTOKA

Obilježena 33. godišnjica osnutka 109. vinkovačke brigade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPALIŠNA JE SEZONA PRED VRATIMA

Baranjski će se bazeni otvoriti polovinom lipnja, nudit će brojne sadržaje

2

STAZOM DUGOM 14,24 KM KROZ VINOGRADE, SURDUKE, ŠUMARKE..

Baranjski Wine & Walk s čak 14 vinskih i pet gastropostaja

3

NEVIĐENO NEVRIJEME PRIJE 30 GODINA

Đakovo ‘94. plivalo: Na led i ralicom, 170 l kiše