Kultura
MLU: DRAVA ART BIENNALE 2023.

Djela 16 suvremenih autora koji propituju tematiku vode
Objavljeno 28. veljače, 2024.
Stvaraju homogenu cjelinu onoga što jest ili bi moglo postati naša stvarnost

Izložba "Drava Art Biennale 2023. - Nestanak vode: Apokalipsa ili prilika?" bit će otvorena u četvrtak, 29. veljače, u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti.Strah od poplave


Drava Art Biennale (DAB) kao grupna izložba bijenalnog karaktera pokrenut je 2013. na temeljima Drava Art Annala Koprivnica (2003. - 2007.), a okrenut je umjetnicima koji tematiku vode propituju u skladu s godišnjim temama određenim otvorenim pozivom umjetnicima. Ovogodišnji DAB okuplja 16 suvremenih umjetnika koji kroz već prepoznatljivu heterogenost tehnika, materijala, izraza i pristupa stvaraju homogenu cjelinu onoga što jest ili bi moglo postati naša stvarnost. U DAB-u ‘23. sudjeluju: Nikolina Butorac i Gail Hocking, Ana Sobota, Valentina Damjanović, Josip Pratnemer, Ivan Midžić, Andreja Krušelj Pavličić, Irena Sabolović, Davor Mezak, i. j. Pino - Josip Ivančić, Dubravko Kuhta, Renata Ladović Meštrović, Nataša Takač, Vedran Ružić, Alem Korkut i Iskra kolektiv.

Postoje priče i legende o gradovima ispod vode, poznajemo urbanizirana područja "na vodi", a tijekom svojih života sve bolje upoznajemo i svijet ispod vode. Strah od poplave jedan je od onih koji može potpuno "paralizirati" čovjekov život. Iako ponekad iracionalan, jer ne znamo kako će nam izgledati budućnost (niti možemo vratiti ono što je prošlo), taj strah je potpuno opravdan. Živi među nama. Nasuprot stoji kontrapunkt – ekstremne suše i izostanak vode. Ekstremi su sve češći, gotovo postaju uobičajeni, prihvatljivi, asimilirani. Iako već nekoliko godina živimo u izazovnim i nemirnim vremenima, u posljednjih nekoliko mjeseci pitanje (opstojnosti) vode postaje sve glasnije postavljeno. Što ako zamislimo svijet u kojem se poplava ne može dogoditi jer nema vode ni u jednom obliku, svijet bez tekućica, mora, jezera, kiše, snijega, leda i ledenjaka? Jeste li razmišljali koje su uloge vode u vašem (svakodnevnom) životu? Pozivamo vas na interpretacije mogućih scenarija otvaranjem jednostavnog pitanja i samo naizgled nemogućeg scenarija: koje su nam mogućnosti ako vode nestane, kako u tom slučaju izgleda svijet koji nas okružuje? Je li on moguć, održiv, može li izdržati i koliko dugo? Kako bi izgledao? Kakvi bismo mi bili u tom svijetu kao pojedinci i kao društvo? Kako bi izostanak vode utjecao na odnose čovjeka prema čovjeku, čovjeka prema prirodi, prirode prema čovjeku? Što je veća politička i ekonomska nestabilnost u društvu, to je i veća popularnost distopije. No što ako promatranje vlastitog svijeta u novoj perspektivi s drukčijim spoznajama nudi i mogućnost povratka vode ili njezine zamjene ili pak možda transformacije – čovječanstva i prirode?

Širenje platforme


Futuristička struktura svijeta može postati i poligon za očuđenja, satiru, zabavu i stvaranje suvremena bajke na temeljima vizija magičnog realizma? DAB uvijek nastoji potaknuti na (re)akciju i kritičko promišljanje u 2023. potiče na istraživanje imaginarnog potencijala budućeg vremena koje je možda i bliže nego što mislimo. Što mislite, je li vrijeme postapokalipse vrijeme propasti ili novih neistraženih mogućnosti?

Osim okupljanja autora DAB nastavlja svoju misiju umrežavanja institucionalne i nezavisne scene s nastojanjem širenja platforme. Tako se već uhodanom kustoskom timu, kojeg čine Ana Kovačić (WHW Zagreb), Valentina Radoš (Muzej likovnih umjetnosti Osijek), Tanja Špoljar (Atelieri Koprivnica), Maša Zamljačanec i Helena Kušenić (Muzej grada Koprivnice), u 2023. priključila Romana Tekić (Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda). Umrežavanje je i ove godine nastavljeno u široj perspektivi suradnjom sa Sveučilištem Sjever, uspješno započetom u prethodnom bijenalu. U ovom izdanju u dogovoru s doc. art. dr. sc. Mariom Perišom i doc. art. Lukom Borčićem odlučeno je da vizualni identitet izrade studenti Medijskog dizajna Denis Jakupi i Nadja Orkić, pod mentorstvom doc. art. Luke Borčića i doc. art. Nike Mihaljevića. Njihovo rješenje inspirirano je sadržajem poziva umjetnicima, ali i odabranim umjetničkim radovima. Finalna verzija nosi futuristički naboj ispunjen melankolijom potencijalne distopije, ali i razigranost, svjetlinu, fluidnu prepuštenost s povjerenjem u (civilizacijski) pozitivan skok i napredak.

Ovo izdanje DAB-a premijerno je otvoreno u Galeriji Koprivnica u prosinca 2023. godine. U Osijeku ostaje otvorena do 7. travnja 2024. godine, a nakon MLU-a ide dalje u Galeriju umjetnina grada Slavonskog Broda (rujan - listopad 2024.). Izložba je omogućena sredstvima Osječko-baranjske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

2

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

3

ODRŽANA 13. NOĆ KNJIGE

Ove se godine bavila temom - apokalipse