Ekonomija
PROMICANJE UPORABE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA

Hrvatskim šumama certifikat kojim se potvrđuje održiva proizvodnja šumske biomase
Objavljeno 28. veljače, 2024.
Hrvatskim šumama d.o.o. dodijeljen je SURE certifikat, kojim se potvrđuje da šumsku biomasu proizvode u skladu s kriterijima održivosti. Objavili su tu vijest iz Hrvatskih šuma, dodavši da je svečanom uručenju, uz Upravu Hrvatskih šuma i certifikacijske kuće TÜV Nord, nazočio i veleposlanik SR Njemačke, Christian Hellbach.

Direktivom (EU) 2018/2001 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca 2018. o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora i Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2018/2066 od 19. prosinca 2018. o praćenju i izvješćivanju o emisijama stakleničkih plinova, utvrđeni su kriteriji održivosti za goriva iz biomase. Ako ne posjeduje certifikat kojim se dokazuje održivost njezine proizvodnje, biomasa koja se od 1. siječnja 2023. godine koristi za proizvodnju energije u postrojenjima većim od 20 MW toplinske snage ili postrojenjima poslovnih subjekata uključenih u sustav trgovanja emisijama stakleničkih plinova tretira se kao fosilno gorivo.

Zbog navedenih razloga na razini EU-a uspostavljene su procedure dokazivanja da je proizvodnja biomase u skladu sa zadanim kriterijima održivosti, a za provjeru poštovanja tih kriterija uspostavljene su dobrovoljne certifikacijske sheme. Hrvatske šume d.o.o. odabrale su certifikacijsku shemu Sustainable Resurces (SURE), kao najprikladniju za šumsku biomasu.

“Održivost je bilo potrebno dokazati kroz cijeli lanac proizvodnje i korištenja biomase, od mjesta proizvodnje do mjesta isporuke energije krajnjem korisniku. Budući da je biomasa koju proizvode Hrvatske šume d.o.o. najveći dio biomase proizvedene u Hrvatskoj, iznimno je važno da nema ekološki otisak jednak energentima iz fosilnih goriva, što se posredno odražava i na cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske", izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. Nediljko Dujić.

Z.Rupčić
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

2

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

3

DODIJELJENE NAGRADE TOP OF THE FUNDS

Više od 247.000 građana ima udjele u novčanim fondovima