Svijet
PREGOVORI NETOM PRIJE SMRTI

Navaljni trebao biti razmijenjen?
Objavljeno 26. veljače, 2024.
Aleksej Navaljni je u vrijeme netom prije smrti bio blizu toga da bude oslobođen u sklopu razmjene zatvorenika, rekla je saveznica tog ruskog oporbenog vođe Marija Pevčih, ponovivši svoje navode da ga je ruski predsjednik Vladimir Putin dao ubiti.

Pevčih je na YouTubeu rekla kako su pregovori o razmjeni Navaljnog i dvaju američkih državljanina za Vadima Krasikova, atentatora ruske sigurnosne službe FSB-a, koji je u njemačkom zatvoru, bili u završnoj fazi u trenutku Navaljnijeve smrti. Četrdesetsedmogodišnji Navaljni preminuo je 16. veljače u arktičkoj zatvorskoj koloniji. Kremlj poriče da je imao veze s njegovom smrću. Na Navaljnijevu smrtnom listu piše da je umro prirodnom smrću, kako tvrde njegovi pristaše.

Pevčih nije imenovala dva američka državljania koja su trebala biti razmijenjena zajedno s Navaljnijem, no Sjedinjenje Američke Države objavile su kako pokušavaju vratiti Evana Gershkovicha, novinara Wall Street Journala, i Paula Whelana, bivšeg američkog marinca. "Aleksej Navaljni bi upravo sada mogao sjediti na ovom mjestu. To nije stilska figura, to se moglo i trebalo dogoditi", poručila je Pevčih. "Navaljni je trebao izići iz zatvora za nekoliko dana jer smo dobili odluku o njegovoj razmjeni. Početkom veljače Vladimir Putin je ponudio razmjenu ubojice, FSB-ova časnika Vadima Krasimova, koji služi zatvorsku kaznu zbog ubojstva u Berlinu, za dva američka državljanina i Alekseja Navaljnog", rekla je u toj objavi. Pevčih je istaknula kako ima potvrdu da su pregovori o razmjeni bili u konačnoj fazi 15. veljače navečer. Spominje i da je ruski milijarder Roman Abramovič imao ulogu osobnog posrednika u dogovaranju te razmjene. Navaljni, tvrdi Pevčih, ubijen je dan poslije jer Putin ipak nije mogao podnijeti pomisao da će oporbeni vođa biti slobodan. Pevčih je kazala da su Navaljnijevi saveznici od početka rata u Ukrajini radili na planu da ga izbave iz Rusije u sklopu razmjene zatvorenika, koja bi uključivala "ruske špijune u zamjenu za političke zatvorenike". Rekla je da su uložili očajničke napore i pokušali pronaći posrednike te da su čak prišli pokojnom Henryju Kissingeru, no da zapadne vlade nisu pokazale nužnu političku volju.

“Dužnosnici, američki i njemački, kimali su glavom s razumijevanjem. Pričali su koliko je važno pomoći Navaljnom i političkim zatvorenicima, rukovali se, obećavali i ništa nisu učinili", zaključuje Pevčih. H/I.B.
Možda ste propustili...

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

“DIGNITAS INFINITA”

Vatikan protiv promjene spola

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana