Svijet
SUKOBI I PREGOVORI

Tko može biti na čelu palestinske države nakon rata?
Objavljeno 27. veljače, 2024.
Fatah i Hamas uložili su napore za postizanje dogovora o mogućoj vladi nacionalnog jedinstva

Egipatski sigurnosni izvori navode da će više prilika za razgovore o situaciji u Gazi biti ovoga tjedna u Dohi, nakon čega slijedi još jedna runda razgovora u Kairu.Savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Jake Sullivan rekao je za CNN da su pregovarači SAD-a, Egipta, Katara i Izraela postigli načelni dogovor o osnovnim elementima sporazuma o puštanju taoca u zatočeništvu Hamasa. Spomenuti dogovor još uvijek nije zapečaćen, dodao je Sullivan, jer se još očekuju neizravni razgovori Hamasa s jedne strane te Katara i Egipta s druge. Na terenu je sukoba bilo i tijekom vikenda, a međunarodni posrednici nastoje ubrzati razgovore o prekidu vatre ne bi li se oslobodili Hamasovi taoci i palestinski zatvorenici u vrijeme Ramazana. Dogovor o prekidu vatre nije se činio izglednim, s obzirom na najave Izraelaca o proširenju dometa svojih operacija, a Hamas zahtijeva trenutačni prekid rata. Stanovnici Gaze kažu da su izraelske snage granatirale više područja, a tenkovi su ušli u Beit Lahiju.

Palestinski premijer Mohamad Štajeh rekao je pak da podnosi ostavku kako bi omogućio postizanje širokog konsenzusa među Palestincima o političkim angažmanima nakon rata u Gazi. Taj potez dolazi usred sve većeg pritiska SAD-a na predsjednika Mahmuda Abasa da napravi promjene u vladi, dok su pojačani međunarodni napori da se zaustave borbe u Gazi i počne rad na političkoj strukturi koja može upravljati palestinskom državom nakon rata. Njegovu ostavku još uvijek mora prihvatiti Abas, koji ga može zamoliti da privremeno ostane na toj dužnosti dok se ne imenuje trajna zamjena. U izjavi kabinetu Štajeh, ekonomist koji je preuzeo dužnost 2019., rekao je da će sljedeća faza morati uzeti u obzir situaciju u Gazi, koja je opustošena nakon gotovo pet mjeseci teških borbi. Kaže da će sljedeća faza "zahtijevati nove vladine i političke aranžmane koji će uzeti u obzir novonastalu stvarnost u Pojasu Gaze, pregovore o nacionalnom jedinstvu i hitnu potrebu za međupalestinskim konsenzusom". To bi zahtijevalo i "proširenje vlasti Palestinske uprave nad cijelom zemljom Palestinom".

Palestinske vlasti, formirane prije 30 godina prema privremenim mirovnim sporazumima iz Osla, imaju ograničenu vlast nad dijelovima okupirane Zapadne obale, ali su izgubile vlast u Gazi nakon borbe s Hamasom 2007. godine. Fatah, frakcija koja kontrolira Palestinsku samoupravu, i Hamas uložili su napore da postignu dogovor oko vlade nacionalnog jedinstva i trebaju se u srijedu sastati u Moskvi. "Ostavka Štajehove vlade ima smisla samo ako je u kontekstu nacionalnog konsenzusa o dogovorima za sljedeću fazu", rekao je dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Igor Bošnjak
“ZAHTJEVI MORAJU BITI RAZUMNI”
Netanyahu je izjavio kako još nije sigurno hoće li razgovori rezultirati konačnim sporazumom o puštanju talaca. Naglasio je da Hamasovi zahtjevi moraju biti razumni. “Oni kao da žive na drugom planetu. Ali ako se vrate u realnost, onda ćemo imati dogovor. Nadam se takvom ishodu”, rekao je. Visoki dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri odgovorio je pak kako Netanyahuovi komentari pokazuju da ga nije briga za uspješno okončanje pregovora, optuživši ga da želi “nastaviti pregovore uz bombardiranje i krvoproliće Palestinaca”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

2

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

3

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a