Mozaik
DORA: HRVATSKA PJESMA ZA EUROVIZIJU U ŠVEDSKOJ

Ubjedljiva pobjeda Baby
Lasagne: "Rim Tim Tagi Dim"
odabrali i žiriji i publika
Objavljeno 25. veljače, 2024.

U Zagrebu je, u HRT-ovom studiju Anton Marti, održano finale trodnevne manifestacije Dora 2024. na kojoj je odabrana pjesma koja će predstavljati Hrvatsku na Euroviziji u Švedskoj. To je "Rim Tim Tagi Dim" Baby Lasagne.

Ove su godine, prvi put, kombinirani glasovi domaćih i stranih žirija. To je već postala tradicija u mnogim europskim izborima pa je bio zanimljivo vidjeti kako nas doživljavaju neutralni strani ljudi iz glazbenog i televizijskog businessa. Od osam stručnih žirija (4 iz Hrvatske i 4 iz inozemstva) prvi se sa svojim glasovima javio osječki žiri, čije je rezultate pročitala Sanja Azenić. Deset glasova dobio je Let 3 s pjesmom "Babaroga", a najviše 12 bodova dobio je Baby Lasagna za "Rim Tim Tagi Dim". Uslijedili su glasovi žirija iz Ukrajine, koja je 12 bodova dala Vinku za "Lying Eyes", a potom iz Rijeke čiji je žiri dao najviše bodova Baby Lasagni. Žiri s Islanda također je nagradio Baby Lasagnu s 12 bodova, kao i žiri iz Splita. Talijanski je žiri najviše bodova, pak, dao Vinku, a njemački eugenu za pjesmu "Tišine". Na kraju je zagrebački žiri dao 12 bodova Baby Lasagni i time je mladi glazbenik zauzeo prvo mjesto. Potom su zbrojeni bodovi prema glasovima publike, kojih je bilo preko 180.000. Najviše - čak 247 bodova - dobila je pjesma "Rim Tim Tagi Dim" Baby Lasagne.


 
U finalu Dore nastupili su redom: Natalie Balmix s "Dijamanti", Mario Battifiaca feat. Robert Ferlin s "Vodu piti trizan biti", Lana Mandarić s "More", Boris Štok s "Can We Talk", Stefany sa "Sretnih dana dat‘ će bog", Pavel s "Do mjeseca", Saša Lozar s "Ne plačem zbog nje", Lara Demarin s "Ne vjerujem ti", Let 3 s "Baba Roga", Alen Đuras s "A Tamburitza Lullaby", eugen s "Tišine", Vatra sa "Slatke suze, gorka ljubav", Damir Kedžo s "Voljena ženo", Baby Lasagna s "Rim Tim Tagi Dim", Marcela s "Gasoline" i Vinko s "Lying Eyes". U show programu nakon glasanja nastupio je Let 3 i prisjetili smo se proteklih 25 godina održavanja Dore.


 
Podsjetimo, na natječaj Dore se ove godine prijavilo rekordne 203 skladbe, a stručni žiri u sastavu Željko Mesar, Igor Geržina, Dražen Miočić, Robert Urlić, Tomislav Krizmanić i Ema Gross odabrao je 24 skladbe koje su se borile za 16 mjesta u finalu. Među 24 originalno odabranih pjesama bila i pjesma "Probudi usne moje" koju je trebala izvesti Zsa Zsa, međutim, ona je odustala samo dan prije objave pjesama te je njezino mjesto popunio upravo Baby Lasagna.

Natjecanje za Pjesmu Eurovizije 2024.održat će se u Malmöu u u utorak 7. svibnja (prvo polufinale), četvrtak 9. svibnja (drugo polufinale) i subotu 11. svibnja (veliko finale). Sve tri večeri gledat ćemo u prijenosima uživo na HRT-u. T.Kvorka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZE SVJETSKA I REGIONALNA BLUES IMENA

Headliner Thrill Blues Festivala je 19-godišnja senzacija iz Velike Britanije

2

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

3

DISKOGRAFSKA SPAJALICA: VLADIMIR KOČIŠ ZEC

Volim napraviti povremeno određene pomake, odmak od nekog svojeg standarda