Novosti
PROSVJEDI I NEZADOVOLJSTVO POLJOPRIVREDNIKA NE JENJAVAJU

Ministri traže brza rješenja za krizu u europskoj poljoprivredi
Objavljeno 26. veljače, 2024.

U Bruxellesu se ovoga tjedna sastaju ministri poljoprivrede, a istodobno će poljoprivrednici ponovno prosvjedovati pod njihovim prozorima.Ministri poljoprivrede država članica EU-a razmijenit će mišljenja o tome kako pružiti brze i strukturne odgovore na krizu s kojom se suočava poljoprivredni sektor. U EU-u nastoje umiriti nezadovoljstvo poljoprivrednika najavom da će ublažiti ekološke obveze, uvoz iz Ukrajine, zakone o bioraznolikosti, međutim, zasad bez uspjeha. Stoga se u Bruxellesu ponovno očekuju kolone traktora koji će blokirati promet. Vlade država članica pod pritiskom svojih poljoprivrednika traže od Komisije pojednostavljenje pravila Zajedničke poljoprivredne poliitke. Komisija je prošlog tjedna poslala belgijskom predsjedništvu dokument u kojem se navode prve moguće mjere za smanjenje administrativnog opterećenja poljoprivrednika. U dokumentu, o kojem će se raspravljati s državama članicama na sastanku Vijeća za poljoprivredu 26. veljače, navodi se niz kratkoročnih i srednjoročnih mjera koje se mogu poduzeti kako bi se postiglo pojednostavnjenje.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) priopćila je da se pridružila poljoprivrednicima iz članica EU-a koji su poslali otvoreno pismo Europskoj komisiji u kojem traže zaštitu poljoprivrede. Izvijestili su o tome iz HPK-a u priopćenju sa skupštine Copa Cogeca, s koje su poljoprivrednici svih država članica EU-a pozvani da 13. ožujka održe mirne prosvjede u svojim državama.

Predsjednik HPK-a Mladen Jakopović, uime hrvatskih poljoprivrednika, potpisao je u petak na skupštini krovnog udruženja EU poljoprivrednika Copa Cogeca otvoreno pismo koje je udruženje poslalo Europskoj komisiji i njezinoj predsjednici Ursuli von der Leyen, navodi se u priopćenju. “U otvorenom pismu se traži zaštita poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje u EU-u te pozivaju predstavnici EK da ozbiljno pristupe promjenama sadašnjih politika koje idu na štetu poljoprivrede i opstanka ruralnih prostora, zbog čega se diljem EU-a organiziraju prosvjedi nezadovoljnih poljoprivrednika”, ističu iz HPK. Prenose i Jakopovićevu izjavu da su skupština i predsjedništvo Copa Cogece dali podršku mirnim prosvjedima poljoprivrednika. “Podršku jednodnevnim prosvjedom dali su i hrvatski poljoprivrednici. Zato smo na skupštini Copa Cogece podržali otvoreno pismo, u kojem su sadržani svi problemi EU poljoprivrednika, a koji su ujedno i naši problemi. Dodatno smo na skupštini iznijeli i naša stajališta i zahtjeve, vezano uz nacionalne probleme koje imaju hrvatski poljoprivrednici, a o kojima HPK nastavlja pregovarati s Ministarstvom poljoprivrede i Vladom RH”, izjavio je predsjednik HPK-a. D.Pav./H
PROSVJED U CIJELOJ UNIJI 13. OŽUJKA
U priopćenju HPK-a ističe se i kako je Copa Cogeca na skupštini pozvala poljoprivrednike svih država EU-a da 13. ožujka održe mirne prosvjede u svojim državama, s kojih bi bila poslana jedinstvena poruka kako EU poljoprivreda ide u krivom smjeru i da je treba mijenjati. “Copa Cogeca je prepustila državama da autonomnom odluče na koji će način izraziti svoje nezadovoljstvo i provesti mirne prosvjede. Pozvali su poljoprivrednike da se na svim prosvjedima, obilježja i oznake EU-a okrenu naopako, kako bi se i na taj način, simbolično poslala poruka kako sadašnja Zajednička poljoprivredna politika ide u krivom smjeru”, navodi se u priopćenju. “Odluku na koji ćemo se način, kroz mirne prosvjede, pridružiti novom pozivu Copa Cogece, trebao bi usvojiti Upravni odbor HPK-a. Vjerujemo da ćemo do tada održati i dodatne konzultacije s Vladom RH i Ministarstvom poljoprivrede oko naših zahtjeva, kako bismo vidjeli na koji ćemo način rješavati probleme koji se tiču hrvatske poljoprivrede”, izjavio je Mladen Jakopović.

Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

POJAČAN NADZOR SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Utvrđeno je 45 nepravilnosti

Najčitanije iz rubrike