Novosti
DO EUROPSKIH IZBORA NEŠTO VIŠE OD 100 DANA

Standard građana i sigurnost bit će glavne teme kampanje
Objavljeno 26. veljače, 2024.
Malta, Luksemburg i Cipar ostaju na šest zastupnika, a Njemačka ih ima 96

Ostalo je nešto više od 100 dana do europskih izbora, na kojima će, kako očekuju i hrvatski eurozastupnici, uz sigurnosne teme dominirati pitanja standarda Europljana i rasta životnih troškova.Stav prema migracijama


Građani Europske unije (EU) birat će novi saziv Europskog parlamenta (EP) na izborima od 6. do 9. lipnja. U jeku ratova u Ukrajini i Gazi i strahova od povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću izbornom kampanjom dominirat će pitanje sigurnosti, rekli su hrvatski eurozastupnici novinarima proteklog tjedna u Bruxellesu. Tonino Picula (S&D/SDP) i izvjestitelj EP-a za odnose sa SAD-om smatra da "transatlantska suradnja visi o niti" i da bivši predsjednik SAD-a Donald Trump "ima velike šanse biti uvjerljiv na izborima, osim ako ga američka pravna država ne zaustavi". Dodao je da će EU, ako želi imati učinkovitu zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, morati razmisliti "o široj primjeni kvalificirane većine".

Europska unija postaje puno čvršća prema ilegalnim migracijama, kaže Tomislav Sokol (EPP/HDZ). "I Pakt o migracijama i azilu nešto je što pokazuje da EU puno ozbiljnije shvaća sigurnost nego što je to bilo prije", ističe. Sunčana Glavak (EPP/HDZ) ocjenjuje da je "sigurnost danas na prvom mjestu" i pozdravlja ideju o imenovanju prvog europskog povjerenika za sigurnost i obranu. Ruska invazija na Ukrajinu poremetila je trgovinske tokove i lance opskrbe, izazvala energetsku krizu i veće životne troškove diljem EU-a, pa će građane zanimati kako poboljšati životni standard. "Istraživanja pokazuju da građane najviše zanimaju ekonomske i socijalne teme. Tu smo najjači, to je naš core business i tu imamo što reći", kaže Biljana Borzan (S&D/SDP). Karlo Ressler (EPP/HDZ) rekao je da će pučani u kampanji biti usmjereni na sigurnost i gospodarstvo, osobito na jačanje konkurentnosti EU-a. "Konkurentnosti, koja je ovdje, nažalost, kod nekih političkih grupa, postala čak i nekakva prljava riječ. Mislim da je za kampanju u Hrvatskoj generalno prošlo vrijeme samo poetičnog opisivanja ljepote europskog projekta i da nas to ne bi daleko dovelo što se tiče izlaznosti", ističe Ressler.

Susret novinara s eurozastupnicima u Bruxellesu posvećen tim izborima organizirao je proteklog tjedna Ured EP-a u Hrvatskoj. Novi saziv Europskog parlamenta imat će 720 zastupnika, 15 više nego u aktualnom sazivu. Malta, Luksemburg i Cipar ostaju na minimalnom broju zastupnika (6), a najviše će ih i dalje imati Njemačka (96). Nizozemska bi 6. lipnja trebala prva izići na birališta, idućeg dana to će učiniti Irska, ali u većini zemalja, uključujući i u Hrvatskoj, izbori bi se trebali održati u nedjelju, 9. lipnja.

Rast izlaznosti?


Eurozastupnik Valter Flego (Renew/IDS) rekao je da bi se koalicija u kojoj su IDS, PGS, Reformisti i Fokus mogla proširiti "sa strankom, dvije ili tri" i kako se o tome razgovara. "Bilo bi mi žao da predsjednici nekih stranaka koje su u tom centrističkom svjetonazoru ne shvate činjenicu da trebamo staviti glave skupa", kaže Flego. Ladislav Ilčić (ECR) najavio je da će stvoriti "jednu ozbiljnu političku opciju", ali nije htio otkriti detalje. Upravo se klubu s nazivom Europski konzervativci i reformisti prognoziraju bolji rezultati na ovim izborima, ali Ressler ne vjeruje kako će to ići na štetu EPP-a. "Ako pogledate ključne grupe u Europskom parlamentu, jasno je da će EPP ostati najjača stranka s podjednakim brojem mandata, a da će socijaldemokrati imati manje mandata nego danas", kaže.

Izlaznost birača na izborima 2019. godine bila je 29,8 posto, što je bio porast u odnosu prema 2014., kada je svoj glas iskoristila tek četvrtina hrvatskih birača. Romana Jerković (Socijaldemokrati) očekuje veću izlaznost na europske izbore nego 2019. jer smatra da je EU uspješno pokazao građanima kako "može u pozitivnom smislu mijenjati i pridonositi rješavanju nekih nacionalnih problema". Borzan kaže da će datum izbora za Sabor odrediti i izgled kampanje za ove izbore. "Ako europska kampanja bude iza parlamentarne, onda će se sva teška artiljerija ispucati na parlamentarnim izborima i europski će onda biti pomalo izazovni za nas jer će građani vjerojatno biti zasićeni od parlamentarne kampanje", smatra Biljana Borzan.

Igor Bošnjak
HRVATSKA BIRA 12 EUROZASTUPNIKA
U Hrvatskoj se eurozastupnici biraju prema proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasanju u jednoj izbornoj jedinici, koju čini teritorij RH, uključujući i biračka mjesta izvan Hrvatske. Birači mogu glasati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata, ali na listiću mogu označiti i jednog kandidata koji ima prednost pred ostalima na toj listi (preferencijalno). Pravo predlaganja lista za europske izbore imaju sve registrirane političke stranke, samostalno ili kao zajedničku listu više stranaka. Hrvati će birati 12 zastupnika, a stranke se tek trebaju dogovoriti o listama. “To odlučuje predsjednik i stranka. Ja sam stranački vojnik. Do kraja radimo, ne pitamo se o tome što ćemo, kako ćemo i čekamo da stranka odluči”, kaže eurozastupnica Željana Zovko (EPP/HDZ).

Konzervativcima i reformistima prognoziraju napredak, Ressler ne vjeruje da će to ići na štetu EPP-a

Možda ste propustili...

ESKALIRALI VIŠEMJESEČNI PROBLEMI S AGRESIVNIM DJETETOM

Roditelji problematičnog dječaka upali u školu, učiteljica štitila razred

MAKSIMUMI POMAKNUTI IZNAD SVEGA DOSAD VIĐENOG

Najtoplije ljeto u 2000 godina