Mozaik
“PREŽIVIO” JE ATOMSKU BOMBU

Sat iz Hirošime od 31.000 dolara
Objavljeno 25. veljače, 2024.
Sat koji se otopio tijekom bombardiranja japanskoga grada Hirošime 6. kolovoza 1945. prodan je na dražbi za više od 31.000 dolara. Sat je stao u trenutku detonacije atomske bombe iznad toga japanskog grada, u 8.15 ujutro, posljednjih dana Drugoga svjetskog rata, objavila je aukcijska kuća RR Auction sa sjedištem u Bostonu. Izvađen je iz ruševina Hirošime i svjedoči o posljedicama razaranja prve atomske bombe, detonirane iznad toga japanskog grada. Najviša ponuda iznosila je 31.113 dolara, a ponuđač je želio ostati anoniman.

Malen sat od mesinga, rijedak "preživjeli" predmet s područja eksplozije na dražbi je ponuđen s još nekim povijesno važnim predmetima. Iz aukcijske kuće su rekli i da je sat u ruševinama pronašao jedan britanski vojnik.

“Nadamo se da će ovaj primjerak muzejske kvalitete ostati dirljiv obrazovni simbol, koji će služiti ne samo da bi nas podsjetio na žrtve rata nego i da bi istaknuo duboku destruktivnu sposobnost koju čovječanstvo mora nastojati izbjeći", rekao je izvršni potpredsjednik RR Auctiona, Bobby Livingston. "Sat pokazuje i označava točan trenutak kada se povijest zauvijek promijenila." H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana