Regija
PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije
Objavljeno 25. veljače, 2024.
Strane invazivne vrste jedan su od glavnih uzroka gubitka bioraznolikosti

NOSKOVCI - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije organizirala je u Posjetiteljskom centru Dravska priča početnu konferenciju projekta Ružičaste zloćke.


Prisutne je pozdravila voditeljica projekta i ravnateljica Javne ustanove nositelja projekta Tatjana Arnold Sabo, Blanka Celinšćak Mezga iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Marijo Klement, zamjenik virovitičko-podravskog župana.


Voditelj bioistraživačke stanice u Dravskoj priči Vladimir Juhaz održao je prezentaciju o stranim invazivnim vrstama, a čuvar prirode Karlo Fičko predstavio je projekt Ružičaste zloćke i aktivnosti koje će Javna ustanova provesti tijekom realizacije projekta. Aktivnosti koje se u Hrvatskoj provode na suzbijanju stranih invazivnih vrsta predstavila je Una Mršić iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a Valerija Hima iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode prezentirala je upotrebu aplikacije Invazivne strane vrste u Hrvatskoj.
Provedba projekta Ružičaste zloćke započela je 1. studenoga prošle godine i trajat će do 30. rujna 2027. Projekt se financira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu javnog poziva Kontrola populacija prioritetnih invazivnih stranih vrsta, a njegova ukupna vrijednost iznosi 249.313,45 eura.

Cilj projekta je kontrola populacija stranih invazivnih vrsta koje na određenim područjima u Hrvatskoj ugrožavaju pojedine strogo zaštićene vrste i područja ekološke mreže. Zato će Javna ustanova u sklopu projektnih aktivnosti provesti uklanjanje dvije invazivne strane vrste: pravu svilenicu (Asclepias syriaca) na dvije prioritetne lokacije u Virovitičko-podravskoj županiji i žljezdasti nedirak (Impatiens glandulifera) na jednoj lokaciji. Osim tih prioritetnih lokacija, Javna ustanova je neposrednim nadzorom i praćenjem stanja evidentirala i treću lokaciju pojave prave svilenice na nasipu uz rijeku Dravu koja zahtijeva hitno poduzimanje mjera, odnosno primjenu metoda za iskorjenjivanje i sprječavanje daljnjeg širenja.

– Tijekom realizacije projekta nabavit će se oprema za mehaničko uklanjanje, terenska vozila sa zaštitnom opremom i prikolice za prijevoz uklonjenih invazivnih vrsta, oprema za nadzor i sprječavanje širenja te će se provesti edukacija ključnih dionika o važnosti i potrebi suzbijanja i širenja invazivnih vrsta. Projekt će doprinijeti smanjenju negativnog utjecaja invazivnih stranih vrsta na zavičajne vrste i staništa, što je od osobitog značaja za lokacije u obuhvatu Regionalnog parka Mura-Drava, Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, područja ekološke mreže Natura 2000. – pojasnila je ravnateljica Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo.


Ravnateljica također podsjeća da je strana vrsta svaka vrsta koja ne nastanjuje prirodno određeni ekosustav, nego je u njega dospjela namjernim ili nenamjernim posredovanjem čovjeka, a ukoliko ona negativno utječe na bioraznolikost, zdravlje ljudi ili uzrokuje ekonomsku štetu na području u koje je unesena, smatra se invazivnom vrstom.

– Mnoge strane vrste čovjek je unio zbog njihovih osobitih svojstava koja su mu se činila korisnim u šumarstvu, poljoprivredi, lovstvu, ribarstvu, hortikulturi i drugim djelatnostima. Mnogi ekosustavi ugroženi su upravo zbog prisutnosti invazivnih stranih vrsta i one su jedan od glavnih uzroka gubitka bioraznolikosti jer predstavljaju ozbiljnu prijetnju u mijenjanju hranidbenih mreža koje čine zavičajne vrste, ometaju oprašivanja, pridonose izumiranju zavičajnih vrsta i općem smanjenju bioraznolikosti. Invazivne strane vrste uzrokuju zdravstvene i gospodarske štete koje se procjenjuju u milijardama eura godišnje na razini Europske unije. Zato je danas kontrola invazivnih stranih vrsta i smanjivanje njihova utjecaja na zavičajne vrste i ekosustave jedan od najvećih izazova zaštite prirode. – kaže Tatjana Arnold Sabo.

Prava svilenica (pravo cigansko perje), višegodišnja je biljka porijeklom iz SAD-a i južne Kanade. Može narasti do dva metra, ima široke listove na kratkim peteljkama, duljine do 20 cm i male cvjetove skupljene u cvat. Lako se širi pa negativno djeluje na bioraznolikost i okoliš, a teško se iskorjenjuje.

Žljezdasti nedirak je jednogodišnja zeljasta biljka čija stabljika naraste do 60 cm, uspravna je rasta, razgranata, listovi su nasuprotni ili po tri u pršljenu, ušiljenog vrha i nazubljenih rubova, dugački do 20 cm, Agresivna je, istiskuje sa staništa ostale zavičajne biljke i smanjuje bioraznolikost.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje