Zdravlje
VISOK TLAK, PRETILOST, POVIŠEN KOLESTEROL

Crveno meso povećava rizik od raznih bolesti
Objavljeno 26. veljače, 2024.
Crveno meso povećava rizik od raznih bolesti, pa nutricionisti savjetuju da se ne pretjeruje u njegovoj konzumaciji. Redovita konzumacija crvenog mesa povezana je s povećanim rizikom od razvoja visokog kolesterola i krvnog tlaka, što može dovesti do bolesti srca i povećava rizik od razvoja određenih vrsta raka. Pretjerana konzumacija crvenog mesa povećava i rizik od razvoja dijabetesa, a može i skratiti životni vijek. Osobe s visokim kolesterolom ne bi trebale svaki dan jesti crveno meso jer će još više podići njegov nivo. Najbolje bi bilo ograničiti količinu crvenog mesa na konzumaciju jednom do dva puta mjesečno. Osobe sa srčanim bolestima trebale bi biti vrlo oprezne s unosom crvenog mesa. Ako se arterije začepe, može doći do srčanog ili moždanog udara. Imate li problema s radom bubrega, trebali biste izbjegavati hranu bogatu proteinima. Poželjno je smanjiti unos proteina na manje od jedan gram na kilogram težine. Ako imate jedan ili nekoliko faktora rizika za srčane bolesti kao što su visok krvni tlak, visok kolesterol, dijabetes, pretilost, fizički ste neaktivni ili se nezdravo hranite - opreznije s čestim konzumiranjem crvenog mesa. Nova studija otkrila je da crveno i prerađeno meso mogu prouzročiti genetska oštećenja koja mogu dovesti do raka debelog crijeva. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa