Svijet
NAKON VIŠE OD TJEDNA

Navaljnijevo tijelo predano njegovoj majci
Objavljeno 24. veljače, 2024.

Ruske vlasti predale su tijelo oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog njegovoj majci, objavila je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš na X-u u subotu.

Navaljnijevi rođaci i njegov tim molio je danima vlasti da predaju njegovo tijelo nakon što je vodeći disident prošli tjedan umro u sibirskoj kažnjeničkoj koloniji u dobi od 47 godina pod nejasnim okolnostima.

"Aleksejevo tijelo predano je njegovoj majci. Veliko hvala svima koji su to tražili s nama", rekla je Jarmiš.

Navaljnijeva majka, koja je otputovala u zatvor na krajnjem sjeveru Rusije gdje je njezin sin bio zatvoren nakon što je saznala za njegovu smrt, još uvijek se nalazi u obližnjem gradu Salehardu, dodala je glasnogovornica.

"Još se ne zna kad će biti pokop. Ne znamo hoće li se vlasti umiješati u to da obitelj održi obred kako želi i kako Aleksej zaslužuje. Informirat ćemo vas čim nešto saznamo."

Više je od tjedan dana otkad je najpoznatiji ruski aktivist umro u zatvoru, što je izazvalo međunarodni bijes od čelnika koji su ga smatrali političkim zatvorenikom.

Zapadni čelnici, uključujući i američkog predsjednika Joea Bidena, okrivili su ruskog predsjednika Vladimira Putina za Navaljnijevu smrt nakon godina onoga što su nazvali neopravdanom zatvorskom kaznom. H

Najčitanije iz rubrike