Novosti
JUŽNA PLINSKA INTERKONEKCIJA

Vlada: Hrvatska je spremna podržati projekt kojim bi se plin s Krka dopremao u BiH
Objavljeno 23. veljače, 2024.

Hrvatska podržava stav predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH u izgradnji Južne plinske interkonekcije, stoji u priopćenju nakon susreta premijera Andreja Plenkovića s Čovićem, koji inzistira da se plinovodom upravlja iz Mostara.Hrvatska je spremna poduprijeti taj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BiH, a dvojac se složio da je potrebno nastaviti razgovore o modalitetima izvedbe projekta u interesu svih zainteresiranih strana. Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu prije dva tjedna kritiziralo je Čovića jer on inzistira da se povezivanje plinskih mreža Hrvatske i BiH realizira uspostavom nove tvrtke sa sjedištem u Mostaru. I državni tajnik SAD-a Antony Blinken prošlog je mjeseca poručio Čoviću da prestane opstruirati taj projekt, važan za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH. Čović, međutim, smatra da je neprihvatljivo da projekt izvodi i novim krakom plinovoda upravlja tvrtka BH Gas sa sjedištem u Sarajevu jer u njoj nema zaposlenih Hrvata, a tvrdi i da je opterećena brojnim nezakonitostima u poslovanju. Diplomati SAD-a smatraju da posao treba povjeriti BH Gasu.

Uz Čovića je krajem siječnja stao i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman, naglasivši tada kako se u realizaciji projekta uz SAD, Hrvatsku i BiH mora zajamčiti i uloga Hrvata u BiH. Interkonekcijom bi se Bosna i Hercegovina spojila na hrvatski plinski sustav i LNG terminal na otoku Krku. Plinovod bi u BiH trebao imati dva odvojka, jedan koji bi vodio prema središnjem dijelu zemlje, a drugi prema Mostaru. Središnji dio BiH trenutno se opskrbljuje plinovodom Turskim tokom, zajedničkim projektom ruskog plinskog diva Gazproma i Turske. Plenković je pozvao sve političke aktere u BiH da uoči novog izvješća Europske komsije o BiH ulože dodatne napore u usvajanju potrebnih zakona, potrebnih za otvaranje pristupnih pregovora na Europskom vijeću u ožujku.

Hrvatski je premijer, stoji u priopćenju, zadovoljan napretkom u provedbi reformi koje poduzima vlada BiH na čelu s Borjanom Krištom. Obojica su naglasila nužnost postizanja političkog konsenzusa kako bi se spriječilo preglasavanje hrvatskog naroda u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, što se dogodilo i 2022. na izborima. H
Središnji dio BiH sada se opskrbljuje plinovodom Turskim tokom, zajedničkim projektom Gazproma i Turske

Možda ste propustili...