Svijet
NAZVAO GA VELIKIM DRŽAVNIKOM

Dodik po povratku iz Rusije ponovo hvalio Putina
Objavljeno 23. veljače, 2024.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo je u petak po povratku iz Rusije hvalio Vladimira Putina nazivajući ga velikim državnikom a najavio je i jačanje odnosa s režimom u Moskvi. 

Ovog tjedna Dodik je boravio u Bjelorusiji gdje je razgovarao s njenim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom te je potom otputovao u Tatarstan i tamo se sastao s Putinom baš u trenutku kada je on bio izložen žestokim kritikama zbog smrti vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je umro u zatvoru pod nerazjašnjenim okolnostima.

Po povratku u Banju Luku Dodik je sastanke u Minsku i tatarstanskom Kazanju opisao kao iznimno važne i korisne odnosno o tome što treba poduzeti "ukoliko netko ugrozi RS".

Kazao je kako je radostan jer se sastao s Putinom i pri tom od njega dobio odličje nazvano po Aleksandru Nevskom a ruskog je čelnika opisao jednim od najvažnijih lidera suvremenog svijeta. Hvalio je Rusiju tvrdeći kako je njeno gospodarstvo u uzletu a da njena vojna industrija "ostvaruje impozantne rezultate".

"Pozitivan Putinov odnos prema Republici Srpskoj pokazao se i ovoga puta", kazao je Dodik dodajući kako je zadovoljan i nekim stvarima "o kojima sada ne može govoriti" i o kojima će se više doznati kasnije.

Pojašnjavao je kako je s Putnom razgovarao duže od sat vremena o stanju u RS i Rusiji pri čemu Rusija, kako je kazao, cijeni protivljenje uvođenju sankcija kao i ulasku BiH u NATO.

"Ohrabrio nas je da to nastavimo raditi", kazao je Dodik koji tvrdi da je Putin sastankom s njim pokazao koliko mu je stalo do RS.

Za Rusiju kaže kako je spremna nastaviti isporuke plina za BiH pod istim uvjetima kao i do sada a najavio je razvitak novih oblika suradnje s tom zemljom kakvih do sada nije bilo.

Rusija je, kako tvrdi, potpuno posvećena miru i stabilnosti i regiji a navodno nema nikakvih zahtjeva osim dosljednog poštivanja Daytonskog sporazuma.

"RS i  Rusija od Amerike brane Daytonski sporazum", kazao je Dodik koji je pod sankcijama SAD i Velike Britanije upravo zbog podrivanja Daytonskog sporazuma i secesionističke politike.

Uz to je hvalio i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka s kojim se u Minsku sastao prije odlaska u Rusiju. Za bjeloruskog je diktatora kazao kako "nije nikakav negativac" nego osoba koja se zalaže za mir.

"Uz sve zajedljive prigovore sa strane moram kazati kako u Bjelorusiji imamo prijatelje", kaže Dodik. H

Možda ste propustili...

OSUĐEN NA KAŽNJENIČKU KOLONIJU

Ruskom fizičaru 14 godina zatvora zbog izdaje

USVOJENA REZOLUCIJA O SREBRENICI

UN: Poštovanje žrtvama, osuda negiranja genocida

OTETI NA GLAZBENOM FESTIVALU

Izraelska vojska našla tijela troje talaca