Regija
VINKOVAČKO GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA

Educirali o realističnom prikazu ozljeda, pozvali građane da daruju krv
Objavljeno 24. veljače, 2024.
VINKOVCI - Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci organiziralo je edukaciju iz realističnog prikazivanja ozljeda koju je pod vodstvom Tene Galić provela licencirana instruktorica Hrvatskog Crvenog križa i dugogodišnja volonterka GDCK-a Vinkovci Darija Vrgoč.

Edukacija iz prve pomoći javna je ovlast i jedna od najvažnijih djelatnosti HCK-a. Mnoge smrti i ozljede mogle bi se spriječiti kada bi ljudi u slučaju potrebe bili spremni brzo i pravilno pružiti prvu pomoć.

- Organiziranjem ove edukacije GDCK Vinkovci želi još više podići uvjerljivost prikazivanja ozljeda na natjecanjima Mladih Hrvatskog Crvenog križa iz prve pomoći, kao i na pokaznim vježbama za građanstvo, odnosno vježbama sustava civilne zaštite, kojima se želi upozoriti javnost na važnost znanja pravilnog pružanja prve pomoći kao prvog i najvažnijeg koraka u spašavanju ljudskih života – kaže Branko Tomić, ravnatelj GOCK-a Vinkovci, dodajući kako se program edukacije zornog prikazivanja ozljeda bazira na kazališnom umijeću šminkanja i filmskom triku. Polaznici edukacije naučili su vjerno prikazivati ozljede koje se najčešće događaju u prometnim nezgodama, u nesrećama na radu, u prirodnim katastrofama i ratu, ali i u svakodnevnom životu: posjekline, razderotine, ubodne rane, strano tijelo u rani, infarkt, opekline, amputacije prsta, prijelome, iščašenja, probojne rane prsnog koša i krvarenja.

Akciji dragovoljnog davanja krvi koju je u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek organizirao GDCK Vinkovci odazvale su se čak 82 osobe. Za samo četiri sata trajanja akcije krv je darovalo 76 osoba, od kojih je 47 muškaraca i 29 žena. Prvi put krv su darovale četiri osobe, dva muškarca i dvije žene.

- Od srca zahvaljujemo svim darovateljicama i darovateljima krvi na iskazanoj humanosti i plemenitosti za spas bolesnih ili ozlijeđenih osoba, a posebnu zahvalu upućujemo našim volonterkama Anđi i Ruži – kažu u vinkovačkom Crvenom križu i najavljuju nove akcije u ožujku. Prva je u subotu, 9. ožujka, od 9 do 13 sati u prostorijama Pastoralnog centra Nijemci, druga u ponedjeljak, 11. ožujka, od 9 do 14 sati u prostorijama GD Crvenog križa Vinkovci, a istog dana je od 15.30 do 18.30 i u prostorijama OŠ Stjepana Antolovićau Privlaci. U četvrtak, 21. ožujka, od 9 do 14 sati u prostorijama Vojarne 5. gardijske brigade "Slavonski sokolovi" krv daruju pripadnici Hrvatske vojske.

Prijave za termin darivanja krvi primaju se na telefon Crvenog križa Vinkovci 332-523. M. Flego
Davatelji krvi će nakon telefonske prijave dobiti SMS s terminom; svakih 15 minuta planiraju se po 4 osobe

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja