Kultura
DANI HRVATSKE GLAGOLJICE I GLAGOLJAŠTVA

U Pleternici okrugli stol “Glagoljica, pismo koje spaja”
Objavljeno 24. veljače, 2024.
Okruglim stolom "Glagoljica, pismo koje spaja" u IC-u Muzej bećarca počeli su Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva, koje organiziraju gradovi Pleternica i Novska.

- Čast mi je pozdraviti vas u Pleternici, gradu koji godinama u kontinuitetu korača prema naprijed, istražuje mogućnosti, pretvara ideje u nove prilike za svoje sugrađane. Pozdravljam vas u Muzeju bećarca, mjestu u kojem se spojila želja da očuvamo izvorno i baštinsko bogatstvo, te ga prezentiramo drugima i sačuvamo za generacije koje dolaze. Upravo je Muzej mjesto u kojemu svjedočimo kako se od jedne male ideje napornim radom može doći do velikih priča za naš grad, za naše sugrađane i u konačnici za naše gospodarstvo. Upravo smo po tome slični s gradom Novskom, našim prvim prijateljskim gradom – rekla je na početku okruglog stola Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

O značenju glagoljice govorila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić, naglasivši njezinu neprocjenjivu vrijednost kao hrvatske baštine i hrvatskog identiteta, koji se nastoji očuvati.

- Ponosna sam na svoj grad Pleternicu, na prijateljski grad Novsku što su napravili ovaj korak dalje i uspostavili međugradsku suradnju upravo Danima hrvatske glagoljice i glagoljaštva. S ovog mjesta velik pozdrav upućujem ministru Marinu Piletiću, čija je ideja ovo i bila. On je profesor hrvatskoj jezika i on je potaknuo dvije gradonačelnice da krenu u ovom smjeru. Na tragu te suradnje, prijateljstava i svega onoga što zajedništvo i ljubav prema domovini može ostvariti, želim nam uspješne Dane hrvatske glagoljice i glagoljaštva – rekla je županica Antonija Jozić.

Grad Pleternica, odnosno njegovo naselje Brodski Drenovac, donedavno je bio, uz susjedni Lovčić, koji administrativno pripada općini Brodski Stupnik, jedini poznati lokalitet na kojem je pronađena hrvatska glagoljica u Slavoniji, sve dok 2018. nije pronađeno brončano zvono s urezanim natpisom na uglatoj glagoljici na lokalitetu crkve sv. Luke u Novskoj.

Nakon okruglog stola predstavljena je knjiga "Brendiranje kulturom: glagoljica", o kojoj su govorile prof. dr. sc. Jasna Horvat i prof. dr. sc. Josipa Forjan, uz moderiranje profesorice Martine Mikrut. "Živa glagoljica otoka Krka" naziv je izložbe koja će biti otvorena u Novskoj, uz predavanje Martin Špoljarević von Novska, Terra banalis. Predviđena je i radionica učenja glagoljice u Novskoj, a završni događaji 27. i 28. veljače su - Pleternica u Novskoj i Novska u Pleternici. B. Starčević-Tesari
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

2

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

3

PREDSTAVLJANJE

Monografija Stanislava Marijanovića