Sport
POČINJU KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET ‘25

Sesarov pobjednički niz u Brestu je na ozbiljnoj i najtežoj kušnji
Objavljeno 23. veljače, 2024.
Nakon uspješnog prošlog ljeta hrvatska košarkaška reprezentacija ponovo se okupila ovog tjedna. Kreću kvalifikacije za Eurobasket, koji će se sljedeće godine igrati u Latviji, Cipru, Finskoj i Poljskoj.

Kontinentalna smotra jedina je koju Hrvatska nikad nije propustila, od svoje samostalnost sudjelovala je na 14 izdanja, borba za nastup na 15. neće biti laka. Ne treba zaboraviti da smo prvi put bili svrstani u pretkvalifikacije, u društvo Irske i Luksemburga, donji europski poredak, gdje smo pak autoritativno odradili obveze koje smo htjeli izbjeći. No upravo je ljeto 2023. najavilo da smo spremni nakon niza razočarenja krenuti uzlaznom putanjom. Uz EP pretkvalifikacije uspješno smo odradili i predolimpijski turnir u Turskoj, tako da je viza za Pariz još uvijek na stolu, a dijelit će se u srpnju. Prije toga ipak valja što bolje odigrati prvi prozor za Eurobasket, gdje će pobjednički niz izbornika Josipa Sesara biti danas na najtežoj kušnji. Podsjetimo, otkako je sjeo na vrući stolac, Sesar je slavio u devet službenih i tri prijateljska dvoboja. No u toj seriji nije bilo reprezentacije ugleda i kvalitete koju ima naš prvi protivnik u E skupini. Francuska nas čeka večeras (20.30) u Brestu, riječ je o aktualnom europskom i olimpijskom viceprvaku.

- Francuska je moćna, atletska momčad koja ima deset euroligaških igrača i dva iz Eurokupa. Bit će teško, čeka nas kvalitetan protivnik i puna dvorana. Moramo imati svoj ritam utakmice, ne gubiti glavu u trenucima kada dolazi do propadanja, što duže ostati u utakmici i, ako se ukaže prilika, uzeti bodove. Mislim da imamo svoje adute i igrače koji to mogu iznijeti, a u svemu tome treba imati i malo sreće - smatra izbornik Sesar, koji je za ovu akciju pozvao 16 igrača, no dvojac Zadra Luka Božić/Marko Ramljak ne može se odazvati. Prvi je imao operaciju umnjaka, drugi je tek izišao iz ozbiljne ozljede, stoga nisu na raspolaganju za prve dvije utakmice (tri dana poslije u goste nam stižu Ciprani).

- Obnovili smo znanje prošlog ljeta s taktičkim postavkama. Imamo tri-četiri nova igrača koja se u to moraju uklopiti, a ostali im pomažu da sve što brže sjedne - pojašnjava Sesar, koji je za razliku od prethodnih izbornika i akcija u mogućnosti tijekom klupske sezone računati na igrače iz Eurolige (Smith, Branković). Onih iz NBA-a nema, pa će tako ulogu kapetana preuzeti Mario Hezonja, koji u Realu dijeli svlačionicu s nekim igračima (Poirier, Yabussele) koji će danas biti na suprotnoj strani. Francuze i dalje vodi Vincent Collet, a u odnosu prema posljednjem SP-u na kojem se nisu proslavili (18. mjesto), u rosteru je osam novih igrača. Svi oni imat će veliku želju pokazati se u najboljem svjetlu, jer će tražiti mjesto u selekciji koja će predstavljati domaćina OI-ja. Prvu utakmicu u sklopu naše skupine odigrat će od 18 sati Cipar – BiH. Podsjećamo, budući da smo u društvu s jednim od domaćina EP-a, za plasman na njega moramo biti najmanje drugi. N. Benčina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana