Regija
VAŽAN KONTINUIRAN MENTORSKI RAD

Psiholozi o radu s
darovitim đacima
Objavljeno 22. veljače, 2024.
SLATINAGradska knjižnica i čitaonica Slatina s ravnateljicom Sanjom Pajnić aktivno se uključila u obilježavanje ovogodišnjega 17. tjedna psihologije, za koji je Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije pripremilo bogat program s cijelim nizom aktivnosti. Tako se od 19. do 25. veljače održavaju različita predavanja, tribine i radionice u Virovitici, Daruvaru, Suhopolju, Špišić Bukovici i Slatini.

U slatinskoj knjižnici stručne suradnice školske psihologinje Iva Matek, Antonela Šreter i predsjednica Društva psihologa Virovitičko-podravske županije Sanja Milković Šipek organizirale su okrugli stol o radu s darovitim učenicima u školama i načinima na koje se taj rad može učiniti boljim i organizacijski produktivnijim.

Predstavljeni su primjeri dobre prakse u osnovnim školama Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica, Eugena Kumičića Slatina i Osnovnoj školi Suhopolje, koje su identifikaciju i rad s darovitim učenicima postavile kao prioritet. Uslijedila su iskustva prisutnih gostiju te su izloženi i izazovi s kojima se stručni suradnici psiholozi susreću. Naglašena je također nužnost uključivanja psihologa u identifikaciju darovitosti i u školama koje nemaju psihologa, potreba obogaćivanja kurikuluma redovite nastave te mogućnost rada mentora s darovitim učenicima. Naime, mentorski rad često se provodi na dobrovoljnoj bazi motiviranih mentora, a za taj rad sredstva se rijetko osiguraju projektima, što znači da nedostaje kontinuitet u osiguravanju sredstava. Djelomično rješenje toga problema nudi cjelodnevna škola učenjem nakon redovite nastave.

Okruglom stolu nazočila je i županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martina Bunić, koja je naglasila važnost Regionalnog znanstvenog centra i centara izvrsnosti u Virovitičko-podravskoj županiji, koji također pridonose razvoju potencijala darovitih učenika.

Osim u Gradskoj knjižnici i čitaonici, u okviru navedene manifestacije održane su različite tematske radionice s učenicima u slatinskim osnovnim školama Josipa Kozarca i Eugena Kumičića. P.Ž.
Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura