Regija
NOVI PROJEKT CRVENOG KRIŽA

Svakodnevni topli obroci potrebitima uz pomoć u kući
Objavljeno 23. veljače, 2024.
Jedan od uvjeta za pravo na dostavu obroka primanja su manja od 199 eura po članu obitelji
BELI MANASTIRNakon što je nedavno održana početna konferencija projekta "Zajedno za bolju i sretniju budućnost 3", kojom je najavljen početak projekta "Zaželi 3" vrijednog gotovo 1,4 milijuna eura, belomanastirsko Gradsko društvo Crvenog križa nastavlja s novim humanitarnim aktivnostima.Ovoga je puta riječ o dostavi toplih obroka potrebitima, a zajedno s toplim obrocima organizirana bi im trebala biti i pomoć u kući.

- Ugovor s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike potpisali smo krajem prošle godine, a prekjučer smo dobili i aneks ugovora, što je bio jedan od posljednjih koraka uoči početka našeg novog programa, dostave toplih obroka - kaže Damir Mendler, ravnatelj GD-a Crvenog križa Beli Manastir, naglašavajući kako za početak planiraju obroke razvoziti po Belom Manastiru i trima prigradskim naseljima (Branjin Vrh, Šećerana i Šumarina), a kasnije, ako se pokaže potreba, i u ostale dijelove Baranje koji su pod njihovom nadležnošću. Objašnjava kako postoje određeni cenzusi prilikom odabira osoba kojima će biti dostavljan topli obrok, a neki od njih su mjesečna primanja ne veća od 199 eura, starost potencijalnih korisnika, zdravstveno stanje i slično.

- U većini slučajeva riječ je o osobama koje primaju takozvanu nacionalnu mirovinu (nacionalna naknada, nap. a.), koja je manja od spomenutog cenzusa za ostvarivanje prava na dostavu toplog obroka - navodi Mendler, nastavljajući kako će buduće korisnike određivati belomanastirski područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad (bivši Centar za socijalnu skrb). Stoga prvo slijedi sastanak s predstavnicima Zavoda koji bi, navodi Mendler, trebali obići potencijalne korisnike i uvjeriti se zadovoljavaju li kriterije kako za dostavu obroka tako i za gerontodomaćice, odnosno vrijeme koje bi one provodile u njihovim domovima. Zasada se ne zna tko će pripremati tople obroke, koji bi trebali sadržavati juhu, glavno jelo i salatu, o čemu će odluka biti donesena nakon što GD Crvenog kiža raspiše javnu nabavu. Obroke će dostavljati djelatnici Crvenog križa.

- I nama je u interesu da to bude što prije, a sada je na redu Hrvatski zavod za socijalni rad - kaže Mendler.

Dodaje da potreba za dostavom toplih obroka postoji te da računaju s njih 50-ak dnevno. Dakako, broj može biti veći ako se Grad Beli Manastir, odnosno općine na području kojih djeluje belomanastirski Crveni križ, odluče na određeno sufinanciranje.

Ivica Getto
Zajamčenu naknadu prima 800 obitelji
Na području Baranje krajem prošle godine, istaknula je Marija Pavluković, voditeljica područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, gotovo 800 obitelji primalo je zajamčenu minimalnu naknadu, njih 600-tinjak doplatak, a svakoga je mjeseca isplaćivano i približno 400 osobnih invalidnina. Na području Belog Manastira približno je 2300 umirovljenika, a veći dio njih teško spaja kraj s krajem, pa dostava toplih obroka, pomoć u kući i ostale humanitarne aktivnosti u svakom slučaju mnogo znače.

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja