Novosti
DJELO GENERALA KREŠIMIRA ĆOSIĆA PREDSTAVLJENO U OSIJEKU

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu”
Objavljeno 22. veljače, 2024.

Uz iznimnu posjećenost u Osijeku je, u organizaciji Osječko-baranjske županije, održana promocija knjige umirovljenog generala Krešimira Ćosića "Između prošlosti i budućnosti".Uz autora knjige i promotore Vladimira Šeksa, Miru Jakovljevića i Miljenka Brekala, voditelja Područnog centra Instituta za društvene znanosti "Ivo Pilar" u Osijeku, promociji su, među ostalima, nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Dalibor Bajči, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić te predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Tihomir Florijančić.

U knjizi se iznosi mnoštvo informacija o svim oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske s puno prikaza sa svih bojišta koje je general Čosić obišao u Domovinskom ratu, ali posebna zanimljivost su brojni zapisi i fotografije o diplomatskom dijelu bitke za Hrvatsku. ​Ćosićeva knjiga bavi se i problemima ratnih veterana, njihovim liječenjem od PTSP-a i drugime.

“Kao jedan od najbližih suradnika ratnog načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske Janka Bobetka i ratnog ministra obrane Gojka Šuška, zajedno sa svim našim postrojbama, imao sam prilike vidjeti sve faze iznimno neizvjesnog Domovinskog rata. Knjigu posvećujem svima onima koji su stradali, borili se, branili, obranili i uskrisili hrvatsku državu, prije svega hrvatskim braniteljima. Istovremeno, knjiga je poziv svim mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu, za njezinu budućnost kao prosperitetne i gospodarski snažne europske države", rekao je autor knjige.

Šekst je istaknuo kako ovo djelo znanstveno, publicistički, strateški, ali i vrlo lucidno rasvjetljava trenutke o kojima je ovisila opstojnost i stvaranje hrvatske države. "General Ćosić je autor strategije protuoklopne borbe protiv postrojbi JNA. Doktrina koju je uveo u Hrvatsku vojsku bila je vrlo uspješna u uništavanju i porazu oklopne sile JNA, posebno na području Vukovara, Đakova i Vinkovaca. Jedan je od najzaslužnijih ljudi u stvaranju doktrine obrambenog rata, koji je završio pobjedom", kazao je Šeks.

“Svi oni koje zanima tematika Domovinskog rata iz jednog drugog kuta, kuta generala Ćosića, mogu se pronaći i nešto naučiti iz ovog djela. Ujedno je knjiga važna i za sve one koji pozitivno promišljaju o budućnosti naše domovine”, rekao je župan Lukić. D.Kuštro
Najčitanije iz rubrike