Ekonomija
FRANCUSKA SE OPORAVLJA I U USLUŽNOM I U PROIZVODNOM SEKTORU

U skupini vodećih Njemačka bilježi snažniji pad gospodarskih aktivnosti
Objavljeno 23. veljače, 2024.

Pad poslovne aktivnosti u eurozoni usporio je u veljači, odražavajući naznake oporavka u uslužnom sektoru, pokazalo je u četvrtak istraživanje S&P Globala.Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u veljači za jedan bod u odnosu prema siječnju, na 48,9 bodova, izračunala je Hamburška komercijalna bankka (HBOC), koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

“Pojavio se tračak nade da se eurozona bliži oporavku, što se posebno vidi u uslužnom sektoru", objašnjava ekonomist HCOB-a Norman Liebke, dodajući da je poslovna aktivnost uslužnih kompanija u veljači stagnirala, nakon šest mjeseci pada.

Doza optimizma nazire se i u zapošljavanju, napominje Liebke, jer poslodavci zapošljavaju više radnika nego u siječnju.

Industrija je pak ponovo bilježila pad aktivnosti, i to snažniji nego na početku godine, utvrdio je HBOC.

“Proizvodni sektor uteg je europskom gospodarstvu. To jasno pokazuje nagli pad proizvodnje i smanjenje novih narudžbi. Sukladno tome, anketirane tvrtke dodatno su smanjile broj radnika, a poslovni izgledi za sljedećih dvanaest mjeseci ostaju ispod dugoročnog prosjeka, što odražava pesimizam", rekao je Liebke.

U skupini vodećih gospodarstava Njemačka je bilježila snažniji pad poslovnih aktivnosti nego u siječnju. U Francuskoj pad je pak bio znatno blaži nego na početku godine.

“Njemačka je kočnica rastu eurozone. Dok se Francuska snažnije oporavlja i u uslužnom i u proizvodom sektoru, Njemačka zaostaje. Poticaj Francuskoj bio je ponajprije sektor koji izvozi usluge, koji je u Njemačkoj usporio", možda zbog pojačanih aktivnosti u turizmu, nagađa ekonomist HBOC-a.

Poslovni čelnici očekuju poboljšanje u idućih 12 mjeseci, posebno u sektoru usluga, pokazalo je istraživanje njemačke banke. H
Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

PROGNOZE SVJETSKOG VIJEĆA ZA PUTOVANJA I TURIZAM (WTTC)

Turistička industrija u 2024. mogla bi srušiti sve rekorde

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana