Crna kronika
"TIHI UBOJICA" PRIJETI GRAĐANIMA

Ugljični monoksid nije bio koban za djevojčicu
Objavljeno 23. veljače, 2024.
U KBC-u Osijek u srijedu je primljena trogodišnja djevojčica zbog otrovanja ugljičnim monoksidom. Srećom, nije teže ozlijeđena

U nešto više od 20-ak dana ove godine dogodila su se dva otrovanja ugljičnim monoksidom na osječkom području. U srijedu u 20.50 policajci Operativnog dežurstva I. policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin zaprimili su dojavu iz KBC-a Osijek da su primili dijete u pratnji majke te da sumnjaju na otrovanje ugljičnim monoksidom pri kupanju u kupaonici. Pregledom djeteta liječnici su sumnju na otrovanje i potvrdili.- Djevojčica u dobi od nepune tri godine primljena je u Kliniku za pedijatriju zbog akutne intoksikacije ugljičnim monoksidom. Nakon učinjene obrade i kraće opservacije, otpuštena je kući dobrog općeg stanja i urednog statusa - doznajemo iz Ravnateljstva KBC-a Osijek. Iz PU osječko-baranjske u svom priopćenju navode kako policija provodi izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti navedenog događaja, o čemu će naknadno izvijestiti javnost.

Prvi slučaj


U prethodnom slučaju otrovanja policija u Donjem gradu je 30. siječnja u 2.48 zaprimila dojavu da su četiri osobe primljene u KBC Osijek zbog otrovanja plinom. Utvrđeno je kako su četiri osobe u stanu u Osijeku, 29. siječnja između 21 i 22 sata, otrovane ugljičnim monoksidom. Nakon pružene liječničke pomoći pušteni su kući.

Trovanja je ove zime bilo i u drugim mjestima u Slavoniji. Tako je krajem prošle godine, 2. prosinca oko 22 sata u Požegi, u kupaonici kuće došlo do otrovanja ugljičnim monoksidom djece u dobi od 11 i 12 godina. Djeca su prevezena u požešku bolnicu gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđena, te su zadržana radi daljnjeg liječenja. Prema rezultatima očevida ovog slučaja sve je upućivalo na sumnju da je do otrovanja došlo ugljičnim monoksidom zbog zajedničkog rada nape i protočnog plinskog bojlera bez dotoka svježeg zraka.

Korištenje neispravnih ili neodržavanih plinskih trošila i dimnjaka može imati smrtne posljedice za ukućane koji vrlo često nisu svjesni da se nalaze u životnoj opasnosti od otrovanja ugljičnim monoksidom. Jako je važno da vodite računa o redovitom održavanju i servisu plinskih trošila i dimnjaka isključivo od stručnih i ovlaštenih osoba.

U cilju prevencije i samozaštite građana od opasnosti od korištenja neispravnih plinskih trošila i neispravnih dimnjaka iz Ravnateljstva upućuju savjete i preporuke kako da do trovanja ne dođe.

Savjeti policije


- Redovito prozračujte kuhinje, kupaonice, kotlovnice, garaže te sve druge prostorije gdje koristite razna plinska trošila ili peći za grijanje. Provjerite postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može izazvati otrovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese. Redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice, ne zaključavajte kupaonicu kada se idete tuširati ako koristite plinski bojler i obvezno jednom godišnje angažirajte ovlaštenog dimnjačara da vam pregleda dimnjak. Instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjacima. Zamijenite stara atmosferska plinska trošila novima, kondenzacijskim, koja su sigurnija za uporabu. Redovito servisirajte svoje kućanske aparate koji rade na plin i nabavite detektor ugljičnog monoksida te angažirajte stručnu osobu koja će ga postaviti na za to primjereno mjesto - neki su od savjeta iz policije.

Dimnjačara treba obvezno pozvati ako dimnjak dobro "ne vuče", kada se u prostoriji glatke površine orošavaju, jer je moguće da se radi o povratu dimnih plinova, ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi - takav problem može biti povezan s dimnjakom, te ako se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.

Sandra Lacić
TIHI UBOJICA BEZ MIRISA I OKUSA
Ugljični monoksid (CO) plin je koji je poznat i kao "tihi ubojica", jer je bez mirisa, boje i okusa, pa mu osoba može biti dugo izložena, a da to i ne primijeti. Simptomi otrovanja lako se mogu zamijeniti sa simptomima gripe, otrovanja hranom ili virusne infekcije jer se radi o glavobolji, mučnini, povraćanju, gubitku daha, općoj malaksalosti, vrtoglavici te na kraju i gubitku svijesti. Kućanstva koja imaju peći na drva ili se griju na plin, izložena su opasnosti od otrovanja ugljičnim monoksidom, a posebice problematičan je atmosferski bojler.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana