TvObzor
U KINA STIGLA HOROR-KOMEDIJA “LISA FRANKENSTEIN”

Romansa puna smijeha, krvi i glazbe 80-ih
Objavljeno 23. veljače, 2024.
Lisa oživljava leš iz viktorijanskog doba tijekom grmljavinske oluje i počinje ga graditi u muškarca svojih snova

Smještena u kasne 80-e godine, romantična horor-komedija “Lisa Frankenstein” ima sve predispozicije postati kultno ostvarenje koje će se gledati iznova i iznova.Godina je 1989. Neshvaćena gotička tinejdžerica Lisa Swallows oživljava zgodni leš iz viktorijanskog doba tijekom grmljavinske oluje i počinje ga graditi u muškarca svojih snova s pomoću pokvarenog stroja za sunčanje u svojoj garaži. Nakon što su prošli kroz zaigrano užasnu transformaciju, romantični duo kreće na ubojito putovanje kako bi pronašao pravu ljubav, sreću i usput nekoliko dijelova tijela koji nedostaju.

Priča o znanstveniku Victoru Frankensteinu, koji s pomoću znanosti podari život neživom stvorenju, od izlaska romana Mary Shelley inspirirala je brojne umjetnike. Filmovi i serije inspirirani njezinom pričom su isto tako jedni od najpoznatijih u svijetu horora. Za scenaristicu ovjenčanu Oscarom Diablo Cody ta knjiga ipak nije bila najveća inspiracija, već romantična znanstvenofantastična komedija “Čudnovata znanost” (1985.) gdje dva školska šmokljana s pomoću kompjutora slučajno podare život ženi njihovih snova koju su sami stvorili. Scenaristica je preokrenula priču, pa sada djevojka oživljava muškarca svojih snova s horor-pozadinom, a komedija je itekako crna. Njezinu viziju filma na veliko je platno prenijela redateljica Zelda Williams, kći velikog Robina Williamsa, koja poput svog oca obožava komediju, iako puno mračniju, što potvrđuju njezini raniji redateljski radovi “Shrimp” (2018.) i “Kappa Kappa Die” (2020.).

“Lisu Frankenstein” nosi apsurdna radnja gdje zombi (koji nema ime) i gotičarka, srednjoškolka Lisa započinju neobičnu romansu. No Lisinu zombiju i ljubavnom interesu nedostaje nekoliko dijelova tijela koje će morati zajedno pronaći. Problem je što se željeni udovi nalaze na još uvijek živim osobama, a neobični dvojac će se pobrinuti da te osobe ne požive još dugo kako bi došli do nužnih dijelova tijela. Ono što slijedi razigrano je užasna, neobično ljupka i krvava romansa ispunjena svime što odlikuje 1989. godinu. Blještava odjeća i pokućstvo, trajne i cik-cak frizure te glazbeni hitovi tog vremena samo su dio atmosfere koja je vladala krajem 80-ih, a redateljica je cjelokupan doživljaj odlučila dodatno pojačati.

Goth romantičarku s mračnom prošlošću, Lisu, igra Kathryn Newton (“Ant-Man i Wasp: Kvantumanija”), bezimeni zombi je Cole Sprouse (“Riverdale”), a osim njih dvoje, u romantičnoj horor-komediji “Lisa Frankenstein”, koja je stigla u hrvatska kina, glume Liza Soberano (“Make It with You”), Henry Eikenberry (“Euforija”), Joe Chrest (“Stranger Things”) i Carla Gugino (“Prokletstvo kuće Hill”). D. Miklić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U DISKOGRAFSKOJ SPAJALICI, NAKON KONCERTA U LONDONU

Goran Bare: Svirali smo u kultnom klubu i vidjeli Abbey Road, ja sam sretan čovjek!

2

UBITI JE LAKO

Agatha Christie u punoj snazi

3

KONAČNO NOVA SEZONA “BRIDGERTONA”

Radnja se vrti oko Penelope i novih likova