Sport
SVJETSKI GIMNASTIČKI KUP

Nova prilika za Benovića i društvo, u Cottbusu popraviti Kairo i nastaviti lov na Pariz
Objavljeno 22. veljače, 2024.

Hrvatske gimnastičarke i gimnastičari odmah su se iz Kaira, gdje je prošlog tjedna održan prvi Svjetski kup sezone, zaputili prema njemačkom Cottbusu, gdje će se od četvrtka do nedjelje održati druga etapa Svjetskog kupa, što je ujedno i nastavak kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu.Kao što je poznato, zasad jedini sigurni hrvatski gimnastičar na Olimpijskim igrama je Tin Srbić. Ostali naši predstavnici pokušavaju mu se pridružiti dobrim nastupima na četiri kvalifikacijska Svjetska kupa. Kairo je prošao ispod očekivanja. Nastup u finalu imao je jedino Filip Ude, koji ne može biti do kraja zadovoljan šestim mjestom. No postoje prilike za popravni, jedna od njih je i predstojeći Svjetski kup u Cottbusu, gdje će osim Udea nastupiti i Aurel Benović u muškoj konkurenciji te Ana Đerek, Tijana Korent, Sara Šulekić i Tina Zelčić u ženskoj konkurenciji.

Osječanin Benović danas će pokušati prije svega dohvatiti finale na parteru, nakon što je u Kairu zauzeo 14. mjesto, što mu je donijelo tri boda. U preskoku je ostvario čak bolji plasman, gdje je bio prva pričuva finalistima. S devetim mjestom pripalo mu je 12 bodova. Treba reći kako je Filip Ude sa šestim mjestom na konju s hvataljkama dobio 14 bodova. Pobjednik na svakoj spravi dobiva 30 bodova, drugoplasirani 25, trećeplasirani 20 i tako redom sve do 16. mjesta. U Pariz će ići dvoje prvoplasiranih iz četiri Svjetska kupa na svakoj spravi a da prethodno nisu prema nekom drugom kriteriju već osigurali mjesto na gimnastičkom olimpijskom natjecanju.

Osječanin Benović vjeruje kako u Cottbusu njegov nastup na parteru može biti puno bolji negoli u Kairu. Uz taj grad u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj vežu ga lijepe uspomene.

- Drag mi je Cottbus. Uvijek je ugodna atmoscera i stvarno se dobro osjećam ondje - pričao je Benović, koji je prije dvije godine osvojio u Cottbusu srebrnu medalju. Nešto slično, bar to ponoviti, cilj je i ove godine.

- Stvarno sam u Kairu mislio da će sve ići po planu. Nažalost, u sredini vježbe napravio sam dosta veliku pogrešku kod japanskog stoja i još sam prekoračio vrijeme za završetak vježbe, zbog toga sam također dobio penalizaciju. To sve skupa koštalo me ulaska u finale. Skupio sam bar nešto bodova za Olimpijske igre. Nadam se da ću u Cottbusu ispraviti pogreške koje sam napravio u Kairu i da ću izboriti finale, te se boriti za medalju - pričao je Benović, koji će danas nastupiti na parteru, a u petak i na preskoku.

Što se tiče djevojaka, bodove su upisale Tijana Korent na preskoku, Sara Šulekić na dvovisinskim ručama i Ana Đerek, povratnica na međunarodnu gimnastičku scenu, koja je osvojila 12. mjesto na parteru, što joj je donijelo pet bodova. Splićanka je nastupila i na gredi, gdje nije upisala bodove, kao ni Zagrepčanka Tina Zelčić. Sve četiri naše reprezentativke pokušat će doći do još boljih plasmana u Cottbusu. K.Lacković
Aurel Benović

osječki gimnastičar

U Kairu sam skupio bar nešto bodova za Olimpijske igre. Nadam se da ću u Cottbusu ispraviti pogreške

Možda ste propustili...

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA

Bez pobjednika u Vukovaru i Vinkovcima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana