Novosti
DRAŽEN BOROVEČKI VIŠE NIJE NA FUNKCIJI

Smijenjen šef osječkog zatvora
Objavljeno 21. veljače, 2024.
Dugogodišnji ravnatelj Zatvora u Osijeku Dražen Borovečki smijenjen je s funkcije. Smjena se dogodila nakon što je Ministarstvo pravosuđa i uprave zaprimilo anonimnu prijavu o njemu i proslijedilo je Državnom odvjetništvu. Iz Ministarstva su naveli kako je predstavka proslijeđena DORH-u jer su u njoj iskazane sumnje na moguće počinjenje kaznenog djela. "Ističemo da je Dražen Borovečki razriješen položaja upravitelja u siječnju 2024. sukladno odredbama Zakona o državnim službenicima te je trajno premješten na drugo radno mjesto sukladno stručnoj spremi i iskustvu. S obzirom na to da je službenik privremeno spriječen za rad, rješenje o novom rasporedu još uvijek nije izvršno", doznajemo iz Ministarstva pravosuđa. U odgovoru na naš upit nije navedeno na koje novo radno mjesto je Borovečki premješten, međutim neslužbeno doznajemo kako ima uvjete za mirovinu.

Podsjetimo, prijava protiv ravnatelja osječkog zatvora uslijedila je nakon što je nekoliko medija objavilo transkripte i audiozapise dvaju telefonskih razgovora između Borovečkog i djevojke koja je bila na stručnom usavršavanju u zatvoru. Navodno razgovori o mogućem zapošljavanju djevojke datiraju iz 2018., kada je Borovečki i postao ravnatelj zatvora. Kako je objavio 24sata, djevojka se poslije zaposlila u računovodstvu na sudu, a snimke su kružile medijskim redakcijama. Dio su neki mediji objavili 2018. godine, a u siječnju su ponovno stigle na adrese redakcija uz popratnu dokumentaciju i kopiju spisa koja je anonimno nanovo poslana i Ministarstvu pravosuđa. Osim na sumnje na seksualno uznemiravanje u predstavci Ministarstvu upozoravalo se i na to da je Borovečki pet godina obavljao dužnost ravnatelja zatvora a da nije položio potrebni državni ispit, te da na njega ne izlazi čak i nakon što mu je više puta odobrena odgoda polaganja. Rok za polaganje ispita istjecao mu je u srpnju ove godine. S.L.
NEPRIMJERENI RAZGOVORI I PONUDE
Tjednik Nacional objavio je i nekoliko detalja iz razgovora sada već bivšeg upravitelja osječkog zatvora i djevojke. ‘’Vidiš li koliko se ja trudim oko tebe: A ti oko mene?’’ kazao joj je u jednom razgovoru. Potom joj je govorio da je želi vidjeti ‘’bez prijateljica’’, pa pozvao na putovanja u Zagreb. ‘’Pa nismo mali, nismo djeca’’, odgovorio joj na pitanje zašto bi se uopće viđali nasamo. U istom razgovoru poslije joj je govorio da je želi ‘’malo zarobiti’’, a istovremeno je s njom razmatrao mogućnost zaposlenja i obećao da će se za nju “založiti”.

Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

VOJNO OSPOSOBLJAVANJE U POŽEGI

Na obuku stiglo 107 ročnika

Najčitanije iz rubrike