Regija
ZA KVALITETNIJI ŽIVOT OSOBA S INVALIDITETOM

Općine će “Zvjezdicama” plaćati socijalnog radnika
Objavljeno 22. veljače, 2024.
Gunja, Drenovci i Vrbanja izdvojit će po 5000 eura, pripomoći će i Županija
GUNJA - Predsjednica Društva osoba s invaliditetom "Zvjezdice" Gunja, Stjepanka Leporiz, potpisala je s općinskim načelnikom Antom Gutićem ugovor o sufinanciranju troškova zapošljavanja socijalnog radnika, a u sufinanciranju će sudjelovati i općine Drenovci i Vrbanja te Vukovarsko-srijemska županija. Udruga već 19 godina skrbi o djeci i mladima s posebnim potrebama, a većina je korisnika s mentalnom retardacijom i pridruženim smetnjama. Za neke od njih ona je jedino mjesto za socijalizaciju i rehabilitaciju. Na temelju ugovornog financiranja s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, trenutačno osigurava poludnevni boravak za 16 korisnika, a kapacitet je 20.

Zapošljavaju


Osim iz Gunje, imaju korisnike iz Vrbanje, Soljana i Rajeva Sela, među njima su i osnovnoškolci, srednjoškolci i mladi. "Zvjezdice" su jedina udruga u Gunji koja zapošljava djelatnike i redovito se javlja na natječaje spomenutog ministarstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Školarcima osiguravaju asistente u nastavi, i trenutačno imaju 10 pomoćnika u nastavi za 11 učenika. Imaju tri djelatnika u poludnevnom boravku, jednog trenera vozača, a jedna je osoba zaposlena i kao pomoćni odgajatelj. Krajem prošle godine dobili su licencu za osobnog asistenta i imaju pravo zaposliti osam osobnih asistenata za intelektualne i tjelesne teškoće i dva za slabovidne, za tumača znakovnog govora, ali takvih korisnika nemaju. Za sada je, kaže predsjednica Leporiz, zaposlena samo jedna osobna asistentica, i to na samo dva sata jer, nažalost, ustvrdila je, osobe s intelektualnim poteškoćama, bez obzira na to kolika je teškoća, osobnog asistenta ne mogu dobiti na više od četiri sata. Zbog toga imaju problema sa zapošljavanjem jer interesa nema. "Nemamo dovoljno stručnih osoba. Imamo ljude koji rade srcem, dušom, i prekrasno rade, ali na projektima ne dobivamo dovoljan broj bodova jer nemamo onaj kadar koji je potreban za osobe s intelektualnim poteškoćama, a to su defektolog, rehabilitator, logoped, psiholog, pedagog... Kod nas ih nema ni na tržištu rada" uopće", kazala je. Jedino što "Zvjezdice" mogu jest kao stručnu osobnu zaposliti socijalnog radnika, ali njihovi programi i projekti, ustvrdila je, nemaju dovoljno sredstava da bi se visokoobrazovanoj osobi osigurala plaća.

Novac linearno


Napominje da je resorno ministarstvo svim udrugama u RH za trogodišnji program, bez obzira na to koliko korisnika imaju, koliko dugo postoje i koliko kvalitetno rade, linerano dodijelilo po 25.000 eura po godini, a od toga samo 30 posto može ići na plaće, što je, ustvrdila je, smiješno. Stoga su za pomoć zamolili općine Gunja, Drenovci i Vrbanja.

“Načelnici su uvijek vrlo susretljivi, bili su u našem prostoru, upoznali korisnike i vidjeli kako radimo. Usuglasili su stavove da nam je socijalni radnik potreban jer je za sve tri općine rad naše udruge jako bitan, i hvala im na tome", poručila je.

Svaka će općina izdvojiti po 5000 eura za ovu godinu. Pripomoći će i Vukovarsko-srijemska županija. Od 1. ožujka ondje počinje raditi mlada socijalna radnica, na puno vrijeme za ovu kalendarsku godinu.

Leporiz se nada da će sustavno financiranje biti nastavljeno i da će svi zajedno pridonositi poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom na području Cvelferije.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

2

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

3

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen