Ekonomija
POBOLJŠANJE RODNE RAVNOTEŽE

Direktiva: U nadzorne odbore i uprave kompanija uključiti više žena
Objavljeno 22. veljače, 2024.
Povećanjem participacije žena na tržištu rada Hrvatska može povećati BDP

Hrvatska je u 2024. godini obvezna prenijeti europsku Direktivu o poboljšanju rodne ravnoteže u upravama i nadzornim odborima kompanija na burzi u svoje nacionalno zakonodavstvo. Konkretno, treba osigurati da do 30. lipnja 2026. najmanje 40 % radnih mjesta neizvršnih direktora ili 33 % svih direktorskih mjesta bude popunjeno podzastupljenim spolom.O tomu je u petak bilo govora na konferenciji "Rodna ravnopravnost na upravljačkim pozicijama kao faktor uspjeha", koju je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Veleposlanstvo Kanade, a sve kako bi naglasili važnost oblikovanja rodno osviještenih politika koje će poslužiti kao temelj daljnjeg ekonomskog rasta društva.

Blagi rast


Kako je istaknuto na konferenciji, podatci o korporativnom upravljanju u Hrvatskoj pokazuju da udio žena u nadzornim odborima iznosi 23 %, a prosječan broj žena u upravama samo 16 %.

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica istaknuo je kako je došlo do blagog rasta spomenute statistike u posljednjih nekoliko godina, no da se i dalje treba činiti više kako bi rodna ravnopravnost postala standard, a ne pravilo.

“Poznato je da zemlje s najboljim politikama rodne ravnopravnosti ostvaruju značajne prednosti, te da rodna ravnopravnost u ekonomskom smislu dovodi do snažnijeg rasta BDP-a i boljeg društvenog balansa. U okviru novog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima vodit ćemo računa da uvođenjem novih pravila ne stvaramo dodatna administrativna opterećenja, nego da osiguramo implementaciju svih instrumenata koji će osigurati rodnu ravnopravnost", istaknuo je ministar Malenica.

Prema izvješću kompanije McKinsey iz 2021. godine, Republika Hrvatska može povećati svoj BDP za četiri milijarde eura godišnje do 2030. s pomoću tri faktora: većom participacijom žena na tržištu rada; više žena u najproduktivnijim sektorima; manje neplaćenog rada, odnosno rada koji ženu čeka kada dođe kući.

U izradi nacionalne regulative sudjeluje i HUP, koji namjerava proaktivno pridonijeti oblikovanju rodno osviještenih politika, ali i ponovno aktivirati Bazu žena kao snažan instrument kojim se želi istaknuti znatan broj kvalificiranih žena spremnih preuzeti odgovorne upravljačke uloge.

“Drago mi je što je EU nakon 12 godina lobiranja konačno usvojio Direktivu, sama činjenica da se tako dugo pregovaralo govori nam kako se dugo razmišljalo postoji li druga opcija za postizanje ravnopravnosti, ali očito se na kraju moralo posegnuti za zakonskim kvotama. HUP će se aktivno uključiti u transponaciju i borit ćemo se da Direktiva ne bude obvezna samo za kompanije izlistane na burzi nego i za državne tvrtke, jer je poslodavac taj koji svojim primjerom treba pokazati kako se promovira rodna ravnopravnost", napomenula je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj. Eksc. Jessica Blitt, na konferenciji je ispričala iskustvo Kanade u promicanju rodne ravnopravnosti i ujedno predstavila priručnik za tvrtke sa savjetima za postizanje veće zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama koji je pripremila Kanadska alijansa.

Dugotrajan proces


“Politička volja na svim razinama ključna je za postizanje rodne ravnopravnosti u nacionalnom gospodarstvu. Priručnik za tvrtke nudi praktične alate za kompanije i njihova vodstva za stvaranje rodno ravnopravne organizacije, ali moramo naglasiti da je to dugotrajan proces. Kanada, iako lider u promicanju rodne ravnopravnosti, i dalje mora puno raditi na tom polju", navela je Blitt.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec istaknula je da Zagrebački holding, kao kompanija izlistana na burzi na koju se direktno odnosi Direktiva, već postiže te ciljeve. "I u Upravi i u Nadzornom odboru Zagrebačkog holdinga imamo žene. Zastupljene su na 38 % upravljačkih pozicija u toj kompaniji. Također, na upravljačkim pozicijama nema razlika u plaći između muškaraca i žena", dodala je zamjenica Dolenec.

Održana je i panel-rasprava o ulozi žena u razvoju gospodarskog i političkog života. Na njoj su sudjelovali Joe Bašić, osnivač i direktor marketinške i promocijske agencije MPG, Anita Letica, predsjednica uprave Philip Morris Zagreb, Berry Vrbanović, gradonačelnik kanadskog grada Kitchenera i Irena Weber, glavna direktorica HUP-a. Vrbanović je istaknuo kako je u promicanju rodne ravnopravnosti ključan stav politike, a Bašić je kazao da sva istraživanja potvrđuju kako uprave s rodno balansiranim vodstvom ostvaraju bolje financijske rezultate.

Zdenka Rupčić
Za iste poslove isplatiti jednake plaće
Anita Letica je za kraj poručila kako poticanje rodne ravnopravnosti mora biti ukorijenjeno u svakom aspektu djelovanja organizacije, te naglašava kako je Philip Morris od 2018. nositelj certifikata Jednakost plaća, koji potvrđuje da su muškarci i žene za iste poslove plaćeni jednako. “Mi u Philip Morrisu znatnu pažnju pridajemo upravo poticanju raznolikog i uključivog radnog okruženja, gdje svi imaju jednake prilike i za učenje i za profesionalni razvoj. Svjesni smo da naš uspjeh kao kompanije ovisi o talentiranoj i raznolikoj radnoj snazi, osobito danas kada prolazimo kroz veliku promjenu. Posebno sam ponosna što u Hrvatskoj već dugi niz godina imamo podjednak broj žena i muškaraca na svim, pa tako i upravljačkim, razinama organizacije”, navela je Letica.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

2

POTICAJ LOKALNOJ EKONOMIJI

Popravak elektroničkih uređaja štiti naš planet, ali i džepove građana

3

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku