Dome slatki dome
KUHINJA U TRENDU

U kuhinji se druži, objeduje i zabavlja
Objavljeno 22. veljače, 2024.
Uz pripremu hrane, u kuhinji se objeduje, druži i provodi slobodno vrijeme

Prirodan izgled i ekologija najizražanjiji su u svijetu kuhinja. To znači da je struktura drva, prirodnog ili u imitaciji, vidljiva na frontama, radnim pločama ili korpusima kuhinje. Ako se odlučite za dominaciju drva u kuhinji, svakako uvedite detalje u bojenom staklu ili lakiranom MDF-u u mat verziji. Uvođenjem detalja u drugim materijalima naglasit ćete ljepotu drva i izbjeći monotoniju jednog materijala.ModernoKuhinja je uvijek bila važan dio doma, ali posljednjih nekoliko godina taj prostor postaje iznimno zanimljiv. Uz osnovnu namjenu, pripremu hrane, u kuhinji se sve češće objeduje na šanku, druži i provodi slobodno vrijeme. Sve veći broj kulinarskih emisija popularizira različite načine pripreme hrane, a za maksimalnu učinkovitost tu je niz najmodernijih kuhinjskih uređaja.

Suvremena kuhinja direktno je povezana s dnevnim boravkom, što ima velike sociološke prednosti - obitelj može biti na okupu puno češće nego prije. I dok jedna osoba priprema obrok, druga može nesmetano "surfati internetom" za šankom, treća može gledati TV program na obližnjem uređaju. Moderna kuhinja nezamisliva je bez šanka, otoka ili blagovaoničkog stola integriranog s kuhinjom. On treba biti vizualno dominantan - razveden prema dnevnom boravku i funkcionalan na radnoj površini.


Otvoreno


Drugi obvezni dodatak je jedan ili više otvorenih elemenata koji će kuhinju vizualno dinamizirati i smanjiti njezin volumen. Uz strukturu drva odlično će pristajati antracit siva ili toplobijela boja pojedinih elemenata. Radna ploča može biti od kamena ili od nekih kompozitnih materijala koji imitiraju bakar, kamen, cement, beton. Izražaj takvih kuhinja bit će elegantan i profinjen, unatoč bojazni od rustikalnog izražaja samog drva. Pri takvom odabiru jako je važno da u dnevnom boravku odabranu vrstu drva iskoristite kao detalj, a ne ponovo kao osnovnu temu. Uvođenje otvorenih elemenata stvara mogućnosti za smještaj dekorativnih elemenata i zelenila, pa svakako taj prostor iskoristite za dekoriranje.
 
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Viseći elementi
Za one koji vole nešto dinamičnije kuhinje preporučljivo je kombiniranje baznih boja - toplobijele, nijansi boje kave i sivih tonova s detaljima u plavoj, žutoj, narančastoj ili crvenoj boji. Preporučljivo je da su te kuhinje minimalističkog dizajna. Viseći elementi trebaju biti kombinacija otvorenih i zatvorenih elemenata u različitim visinama.

Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna