Novosti
ODGOVOR NEZADOVOLJNIM SINDIKATIMA

Fuchs: Plaće u znanosti i visokom obrazovanju rastu od 19 do 37 posto
Objavljeno 20. veljače, 2024.
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u utorak da izračuni Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja nisu točni jer plaće svih zaposlenika s koeficijentima koji su korigirani rastu u rasponu od 19 do 37 posto, ovisno o pojedinom radnom mjestu. "Najmanje rastu u najvišem radnom mjestu", izjavio je Fuchs novinarima.

Naglasio je da su sve one primjedbe koje su im sindikati uputili u smislu konkretnih izmjena koeficijenata pogledali i proučili i, što je bilo moguće, ugradili i korigirali. Istaknuo je da je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poslao čitav niz primjedbi na Vladinu uredbu o koeficijentima koje su u Ministarstvu pročitali. Jedan određeni dio toga je već ugrađen u uredbu, primjerice zahtjev o 15 posto dodatka na doktorat, dodao je ministar. "Dogovorili smo se svojevremeno kako nema logike da dodatak na plaću od 15 posto ide u onim djelatnostima gdje je uvjet za to radno mjesto doktorat znanosti. To ima smisla u nekim drugim djelatnostima, u nekim drugim javnim ili državnim službama gdje je taj doktorat nešto što je čovjek postigao, a nije uvjet za radno mjesto", rekao je Fuchs. Ocijenio je da su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja posložili stvari dobro. "Svakih pet godina svaki mladi čovjek, znanstvenik ili nastavnik na sveučilištu, ako je zadovoljio one kriterije koji su propisani za izbor u više zvanje, može automatski napredovati", poručio je. Isto je tako, kaže, s profesorima i nastavnicima. Barata se koeficijentom 1,97, ali to je prva stepenica nastavnika, kada dođe u školu, jer on ima još tri kategorije koje može postići i otići do koeficijenta 2,6.

Ministar Fuchs osvrnuo se i na zahtjeve Preporoda i NSZVO-a da ih se pozove na razgovor, komentirajući da "tražiti nekakve posebne prijeme preko medija nema smisla ni potrebe, osim ako se želi tome dati nekakva druga dimenzija". Vrata Ministarstva su, kaže Fuchs, otvorena, ne zaključavaju se, i tko god dođe, ode do porte i najavi se, a ako je on slobodan ili netko od suradnika u kabinetu, svakoga će primiti.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata pozvali su u utorak Ministarstvo znanosti i obrazovanja na dijalog i ozbiljne iskorake oko koeficijenata upozorivši da će u suprotnom morati reagirati "agresivno". H/D.Pav.
NSZVO: OPCIJA SU PROSVJEDI ILI ŠTRAJK
Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) Predrag Marković rekao je u utorak kako su se ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja okupili jer već 12 dana iz te ustanove ne dobivaju odgovore na njihovo mišljenje o uredbi o koeficijentima. Glavni tajnik NSZVO-a Matija Kroflin istaknuo je kako je ostalo još izrazito malo vremena. “Uredba će vjerojatno idućeg tjedna biti donesena na sjednici Vlade i ako Ministarstvo u idućih dan ili dva ne iziđe s ozbiljnom promjenom stava i iskoracima o pitanju koeficijenata, morat ćemo odreagirati agresivno”, naveo je. Upitani što to znači, predstavnici sindikata odgovorili su kako će to biti iznenađenje, no neke od opcija su prosvjedi, ali i štrajk.

Možda ste propustili...