Novosti
ZAKONSKE IZMJENE O UVOZU STRANE RADNE SNAGE

Kontrolirat će se uvjeti rada te omjer stranih i domaćih radnika
Objavljeno 21. veljače, 2024.
Za radnike u deficitarnim zanimanjima bit će potreban dokaz o njihovim kompetencijama

Sa zakonskim izmjenama koje se pripremaju s ciljem poboljšanja uvjeta za uvoz strane radne snage MUP planira, postavljanjem novih uvjeta, ojačati i nadzor poslodavaca.U Hrvatskoj je prošle godine izdano 172.499 dozvola za boravak i rad državljana trećih zemalja, a međuresorna skupina, u koju su, uz državna tijela, uključeni i predstavnici sindikata te poslodavci, radi na promjenama zakonskih propisa kako bi se uvelo reda u sustav uvoza strane radne snage. Promjenama koje se najavljuju već duže vrijeme trebalo bi se bolje regulirati i nadzirati poslodavce, ali uvode se i kontrole kvalitete radne snage koju poslodavci uvoze. "Uz mnoge druge promjene, želimo istaknuti i one kojima se bolje regulira i nadzire zapošljavanje strane radne snage u svrhu zaštite stranih radnika, ali i omogućavanja njihova zapošljavanja poslodavcima kojima ta radna snaga stvarno treba, osobito ona kvalificirana", ističu iz MUP-a u odgovoru Hini.

Iz MUP-a ističu da će se postrožiti uvjeti za izdavanje radnih dozvola tako što će se uvesti novi uvjeti za davanje pozitivnog mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prema Zakonu o strancima, pozitivno mišljenja HZZ-a temelj je na kojemu Ministarstvo unutarnjih poslova izdaje radne dozvole. Dodatno će, poručuju, provjeravati poslodavce i uvjete rada koje nude, kako bi se uvjerili da se radi o urednim poslodavcima. MUP poručuje i da će pojačati nadzor poslodavaca kako bi detektirali one koji "zloupotrebljavaju sustav" i tako su nelojalna tržišna konkurencija, s ciljem da se takvi poslodavci isključe iz sustava zapošljavanja. Navode i primjere, pa poručuju kako se predlaže da poslodavci dobiju dodatnu obvezu da za radnike u deficitarnim zanimanjima prilože i dokaz o kompetencijama koje posjeduju, kako bi se izbjegao uvoz onih radnika koji ne posjeduju znanja i vještine određenog deficitarnog zanimanja. Planira se i uvođenje ograničenja broja zahtjeva za izdavanje radnih dozvola po poslodavcu, sukladno s veličinom poslodavca i njegovim realnim potrebama za zapošljavanje. Time se žele izbjeći situacije u kojima pojedine tvrtke podnose velik broj zahtjeva za izdavanje radnih dozvola, a posebice kod onih pravnih osoba koje su ciljano osnovane radi uvoza radne snage, ističu.

Osim toga, od poslodavaca će tražiti i da imaju određeni omjer broja zaposlenih domaćih i stranih radnika. Nadalje, uvjet za izdavanje pozitivnog mišljenja HZZ-a bit će i taj da poslodavci koji traže radnu dozvolu za strane radnike imaju jednog zaposlenog domaćeg radnika (državljana Hrvatske, EGP-a ili Švicarske) na puno radno vrijeme bar godinu dana. Taj uvjet postojao je i do sada, ali je bio kraći - tvrtke su trebale imati jednog domaćeg zaposlenog najmanje šest mjeseci.

Također, postrožuju se i provjere o dugovima poslodavaca. Do sada je jedan od uvjeta za pozitivno mišljenje bio da poslodavci nemaju dugova na osnovi poreza na dohodak i doprinosa za obvezna osiguranja, a sada će se provjeravati podmirene obveze poslodavaca na osnovi svih javnih davanja. Također, tvrtke koje žele uvesti radnu snagu morat će imati minimalan iznos mjesečnog prometa koji ostvaruju. Predlaže se da se za uvjet izdavanja radnih dozvola postavi minimalan promet od 10.000 eura za pravnu osobu mjesečno u razdoblju od šest mjeseci i 15.000 eura za fizičku osobu.

Jedan od prijedloga je i da se produži valjanost radne dozvole s jedne na tri godine, kao i sezonskih dozvola za rad za određena zanimanja sa šest na devet mjeseci. Također se žele uvesti promjene prema kojima državljani trećih zemalja pri promjeni poslodavca neće morati ishoditi novu dozvolu za boravak i rad, nego će samo novi poslodavci morati zatražiti pozitivno mišljenje HZZ-a za te radnike, bio je istaknuo državni tajnik u MUP-u Žarko Katić.

Dijana Pavlović
PROMJENA POSLA
Iako je 2023. godine izdano ukupno 172.499 dozvola za boravak i rad državljanima trećih zemalja, na posljednji dan prošle godine broj stranih radnika s valjanom dozvolom za rad bio je manji 50 tisuća, odnosno bilo ih je 117.549. MUP to objašnjava činjenicom da strani radnici u Hrvatskoj mogu mijenjati poslove, pa tijekom godine za istu osobu to tijelo može izdati više dozvola za boravak i rad. Tomu treba dodati podatak da je od ukupnog broja izdanih dozvola njih više od 18.000 bilo za sezonske poslove, odnosno te su dozvole izdane na šest mjeseci.