Osijek
SUBVENCIJE KAMATA NA STAMBENE KREDITE

Uvjet - da korisnik radi i živi u OBŽ-u
Objavljeno 21. veljače, 2024.
Projekt "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva", kojim se posljednjih nekoliko godina subvecioniraju kamate stambenih kredita, jer je to ocijenjeno kao mjera od demografskog značenja, ali i mjera za poticanje gospodarstva, nastavljen je i ove godine. Osječko-baranjska županija namijenila ga je osobama, odnosno obiteljima, zaposlenima na svom području, bez obzira na njihovu dob.

Subvencioniranje kamata stambenih kredita projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području županije, bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće, naravno, na području županije. Provodi se tako što Županija subvencionira kamatnu stopu od jednog postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka s kojima je Županija u međuvremenu zaključila ugovor, prvih deset godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina.

Županija je pri tome isposlovala povoljne kamate kod zainteresiranih poslovnih banaka (od 2,99 do 3,70 posto), što je znatno niže od tadašnjih, pa i aktualnih kamatnih stopa kod stambenih kredita na tržištu. K tomu su pozvali gradove, općine, pa i poslodavce, da se pridruže sufinanciranjem još po jednog postotnog poena.

I rezultat nije izostao.

- Od objave prvog javnog natječaja do siječnja ove godine zaprimljeno je ukupno 570 zahtjeva za odobravanje subvencije, odobrene su 533 subvencije, odnosno u okviru projekta kupljena su ili su u postupku kupnje 252 stana i 281 kuća. U projekt su se uključile i 22 jedinice lokalne samouprave s jednim postotnim poenom subvencije kamate na stambeni kredit, od kojih neke ne uvjetuju da i prebivalište i radni odnos budu na njihovu području - izvijestio je župan Lukić. Nažalost, ni jedan poslodavac nije im se u tome pridružio.

Iscrpljen je kreditni potencijal za tu svrhu u županijskom proračunu ukupno osiguranih 30 miljuna eura. Do 9. siječnja bilo je iskorišteno gotovo 28,3 milijuna eura. Slijedom toga usvojen je prijedlog povećanja kreditnog potencijala za nastavak provedbe od novih 50 milijuna eura. Najviši iznos kredita koji će Županija subvencionirati je 66,5 tisuća eura (501.044,25 kuna). Stambeni kredit može biti i veći od tog iznosa, ali će razliku financirati korisnik kredita. D. Kuštro
GRADOVI I OPĆINE
Na poziv Županije, u projekt su se uključile 22 jedinice lokalne samouprave s jednim postotnim poenom subvencije kamate na stambeni kredit. To su gradovi Osijek, Beli Manastir, Donji Miholjac, Đakovo, Našice i Valpovo te općine Antunovac, Bilje, Bizovac, Draž, Erdut, Ernestinovo, Feričanci, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac, Petlovac, Petrijevci, Punitovci, Strizivojna, Vladislavci i Vuka.

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike