Kultura
UMRO JE DANIJEL DRAGOJEVIĆ

Jedan od najvažnijih hrvatskih književnika
Objavljeno 20. veljače, 2024.
Umro je Danijel Dragojević, hrvatski pjesnik, esejist, prozni pisac, scenarist i radijski urednik, javili su jučer svi domaći mediji. Rođen prije devedeset godina, 28. siječnja 1934., u Veloj Luci, na otoku Korčuli. Dragojević je gimnaziju završio u Dubrovniku, a povijest umjetnosti u Zagrebu.

Dragojevićeva prva pjesma objavljena je u splitskom časopisu Mogućnosti 1956., nakon čega je nastavio objavljivati poeziju, i to s autorima okupljenima oko časopisa Razlog. Svoju prvi zbirku poezije Kornjača i drugi predjeli objavio je u Splitu 1961. Iza sebe je ostavio dvadesetak knjiga, a neke od njih su Nevrijeme i drugo, Prirodopis, Razdoblje karbona, Rasuti teret, Cvjetni trg, Žamor i Negdje.

Dragojević nije pisao samo poeziju nego i pjesničku prozu, prozu, eseje, likovne prikaze, studije i monografije. Devedesetih godina prošlog stoljeća povukao se iz javnog života, čime je pridonio stvaranju mita tajne hrvatske književnosti.

Jedan je od najvažnijih hrvatskih pisaca, te je utjecao na generacije hrvatskih autora svojim tekstovima, pjesmama, osebujnim stilom i beskompromisnim držanjem. Dugogodišnji urednik autorskih emisija na Trećem programu Hrvatskog radija: Bibilovizor, Poezija naglas te Dnevnici i pisma. Godine 2019. odbio je Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih književnih nagrada, među kojima i Goranove nagrade 2005. za knjigu Žamor, Nagrade “Vladimir Nazor” 1981., Zmajeve nagrade 1981. za knjigu Razdoblje karbona, Nagrade “Branko Miljković” za knjigu “Prirodopis” 1974. i drugih. T.K.
MINISTRICA: NEPROCJENJIVO VRIJEDAN OPUS
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu smrti Danijela Dragojevića: “Još nije izgrađen metajezik kojim bi se njegovo djelo opisalo ili protumačilo. Ostaje nam jedino čitati ga intuitivno, s povjerenjem, hrabro kročeći u nezamislive nove svjetove koje je stvarao,. Kritika ga je cijenila, a čitatelji voljeli. Po nepodijeljenom sudu kritike, pjesnički opus Dragojevića jačinom svoga značaja i dalekosežnošću svoga utjecaja zauzima središnje mjesto u suvremenoj hrvatskoj poeziji, istodobno pritom ostajući nepopustljivo izdvojen i beskompromisno svoj. Od Dragojevića opraštamo se sa zahvalnošću i poštovanjem, baštineći neprocjenjivo vrijedan opus kojim je obogatio hrvatsku književnost”.

Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente