Novosti
POSTUPAK PROTIV MAMIĆA, OSJEČKIH SUDACA I OSTALIH

Odbijen prijedlog obrane
za izdvajanjem dokaza u
slučaju osječkih sudaca
Objavljeno 19. veljače, 2024.

Obrana Nataše Sekulić, okrivljene s braćom Mamić, trojicom osječkih sudaca i poduzetnikom Dragom Tadićem zbog korupcije, žalit će se na odluku optužnog vijeća Županijskog suda koje je u ponedjeljak odbilo prijedlog obrane za izdvajanjem dokaza kao nezakonitih, doznaje se na sudu.O žalbi obrane Nataše Sekulić odlučivat će Visoki kazneni sud (VKS), a prije pravomoćnosti tog rješenja neće se ići dalje u odlučivanje o osnovanosti optužnice, kazao je nakon sjednice optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda odvjetnik Alan Kubat. Zamjenica v. d. ravnatelja Uskoka Mirna Rukavina rekla je da je optužno vijeće u cijelosti prihvatilo argumentaciju tužiteljstva i odbilo prijedlog obrane za izdvajanje nezakonitih dokaza kao neosnovan. Precizirala je da je obrana predložila izdvajanje pojedine dokumentacije o provođenju pojedinih dokaznih radnji jer smatra kako su povrijeđene odredbe kaznenog postupka.

Uskok je u lipnju 2023., pred zagrebačkim Županijskim sudom, podignuo optužnicu protiv osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, braće Zdravka i Zorana Mamića, poduzetnika Drage Tadića i Vekićeve prijateljice Nataše Sekulić zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem te pranja novca. U optužnici navode da se Krušlin u studenome 2016., kao prvostupanjski uskočki sudac, družio sa Zdravkom Mamićem u svečanoj loži maksimirskog stadiona. Mamić je pritom, radi stjecanja naklonosti Krušlina kao suca osječkog Županijskog suda, stavio u njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, koji je sudac uzeo. Prema optužnici Mamić je kao optuženik u više kaznenih postupaka protiv njega, brata i drugih optuženika u više navrata, od 2017. do 2019. ostvarivao osobne kontakte s Vekićem, također uskočkim sucem. Vekić je Mamiću, prema optužnici, obećavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih te prijateljskih odnosa sa sucima osječkog Županijskog suda pa i okrivljenim Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za Mamića i suokrivljenike ishoditi povoljne sudske odluke bez obzira na stvarno stanje spisa. Uskok je precizirao kako je Vekić predočavao Zdravku Mamiću da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom, kao i osigurati donošenje odluke o povratu jamstva od sedam milijuna kuna u trećem predmetu. Sukladno dogovoru Mamić je kao protuuslugu u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega i druga dva suca, stoji u optužnici. Uz to, Zdravko Mamić je zajedno s bratom kontaktirao s Kvesićem u Širokom Brijegu, gdje su se dogovorili da će ga preko Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke.

Zoran Mamić je potom, tvrdi Uskok, osigurao 100.000 eura u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Mito od 100.000 eura na traženje Zdravka Mamića sucu Vekiću, za njega i Kvesića, predao je poduzetnik Tadić znajući koja je svrha toga, jer je prethodno nazočio sastancima i dogovorima sudaca s Mamićem. Uskok navodi i da su braća Mamić kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivali troškove inozemnog putovanja i boravka Vekića i njemu bliskih osoba u UAE-u 2017., ali i njegov odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a. Vekić se tereti da je, zajedno sa Sekulić, raspolagao dijelom novca koji je stekao od Mamića za ishođenje povoljnih sudskih odluka. Prema optužnici, Vekić i Sekulić kupili su dijelom tog novca nekretninu u Osijeku i automobil, a Vekić je kupio i nekretninu u Zadru te još jedan automobil. Navode i da je Sekulić u sefu banke držala novac koji je Vekić pribavio takvim postupanjem.

VKS je odbio u ožujku 2023. zahtjev braće Mamić i suoptuženika da se drugo suđenje za izvlačenje novca iz NK Dinamo premjesti s osječkog na Županijski sud u Zagrebu. Istaknuli su da suci čija je nepristranost dovedena u pitanje više ne obnašaju tu dužnost jer je Vekić razriješen na vlastiti zahtjev, a Krušlinu izrečena stegovna kazna razrješenja od dužnosti.

Igor Bošnjak
Prije pravomoćnosti rješenja žalbe obrane neće se ići dalje u odlučivanje o osnovanosti optužnice

Možda ste propustili...