Novosti
OTKRIVENE KRIVOTVORINE VRIJEDNE 300.000 EURA

Najčešće su krivotvorine
novčanice od 50 i 20 eura
Objavljeno 20. veljače, 2024.

Gotovo 5000 krivotvorenih novčanica evidentirala je lani Hrvatska narodna banka. Otkriveno je, kako navodi HNB, 4920 krivotvorenih euronovčanica nominalne vrijednosti 301.015 eura i 3962 krivotvorene eurokovanice nominalne vrijednosti 7760 eura.Filmski rekvizit


Najviše je krivotvorina bilo u apoenu od 50 eura, i to 2819. U apoenu od 20 eura lani je otkriveno 813 krivotvorenih novčanica, 779 u apoenu od 100 eura, 228 u apoenu od deset eura, 215 od 200 eura, 41 lažna novčanica bila je u apoenu od 500 eura, a 25 krivotvorenih euronovčanica u apoenu od pet eura. Od siječnja do prosinca 2023., što je bilo razdoblje dvojnog iskazivanja cijena u Hrvatskoj, evidentirane su i 33 krivotvorene kunske novčanice. Pronađene su i 182 krivotvorene novčanice američkog dolara, sedam krivotvorenih novčanica funte sterlinga i šest krivotvorenih novčanica australskog dolara. Podsjetimo da je prošle godine, netom nakon što je euro postao službena valuta u Hrvatskoj, u trgovini u Slavoniji pronađena lažna novčanica. Policijskoj postaji Nova Gradiška prijavljeno je da se nepoznata osoba za plaćanje robe na području općine Nova Kapela koristila filmskim rekvizitom od deset eura.

Prema podatcima Europske središnje banke, u 2023. godini iz optjecaja je povučeno 467.000 krivotvorenih euronovčanica, što je među najnižim zabilježenim razinama krivotvorenih novčanica u odnosu prema ukupnom broju novčanica u optjecaju.


Više od 70 posto povučenih krivotvorina čine apoeni od 20 i 50 eura, a iz te banke ističu kako su euronovčanice i dalje sigurno i pouzdano sredstvo plaćanja. "Malo je vjerojatno da ćete doći u doticaj s krivotvorenim novčanicama jer je njihov broj i dalje malen u odnosu prema broju autentičnih euronovčanica u optjecaju. U 2023. na milijun autentičnih novčanica u optjecaju otkriveno je samo 16 krivotvorenih, što je među najnižim zabilježenim omjerima od uvođenja euronovčanica. Premda je omjer vrlo nizak, broj krivotvorenih novčanica povećao se u odnosu prema 2022., kada je bio iznimno malen, nakon pandemije COVID‑19. Bez obzira na to, broj krivotvorina manji je nego u godinama koje su prethodile pandemiji. I dalje se najviše krivotvore apoeni od 20 i 50 eura. Oni zajedno čine više od 70 posto ukupnog broja krivotvorenih novčanica. U državama europodručja pronađeno je 97,2 posto krivotvorenih novčanica, 1,9 posto pronađeno je u državama članicama EU‑a izvan europodručja i 0,9 posto u ostalim dijelovima svijeta", navodi Europska središnja banka.

Zatvorska kazna


Iz Hrvatske narodne banke ističu kako se većina krivotvorenih euronovčanica brzo i jednostavno može prepoznati ako se primijeni metoda "osjeti - pogledaj - nakreni". To znači da se osjetilom opipa utvrđuje kakvoća papira (šuškavost, elastičnost) i reljefnost otiska na novčanicama. Obilježja su stopostotnoga pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na savijanje i habanje od onih koje ima običan komercijalni papir. "Pogledaj" podrazumijeva da se novčanicu okrene prema svjetlu i provjeri vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar. "Nakreni" znači da se laganim nakretanjem novčanice provjeravaju izmjena motiva na srebrnastoj traci i zaštitna obilježja otisnuta prelijevajućom ili optički promjenjivom bojom, primjerice smaragdne brojke na euronovčanicama.

Iz optjecaja su prošle godine u Hrvatskoj najčešće izdvajane krivotvorine od 50 eura serije Europa, koje je lako prepoznati po tome što se u donjem lijevom kutu lica originalne novčanice nalazi smaragdna brojka, koja pri zakretanju novčanice mijenja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu i na kojoj se vidi svjetlosni efekt. Na krivotvorini imitacija smaragdne brojke ostaje ista pri zakretanju novčanice. Učestale su i krivotvorine od 100 eura prve serije.

Za krivotvorenje novca predviđene su zatvorske kazne. Naime, tko izradi lažni novac, preinači pravi novac ili takav pribavi, posjeduje, uveze, izveze, prima ili prenosi s ciljem stavljanja u optjecaj kao pravi ili ga stavi u optjecaj kao pravi, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina, stoji u Kaznenom zakonu. U drugom slučaju, tko lažni novac koji je primio u uvjerenju da je pravi, saznavši da je lažan, stavi u optjecaj, kaznit će se zatvorskom kaznom u trajanju do tri godine.

Sandra Lacić
KOME PREDATI SUMNJIVU NOVČANICU
Kako bi se osobe koje svakodnevno rukuju gotovim novcem, a i šira javnost, educirale o gotovom novcu, Hrvatska narodna banka provodi Nacionalni program obuke za provjeru autentičnosti euronovčanica i eurokovanica. Edukacija o eurima namijenjena javnosti i zaposlenima u maloprodaji dostupna je bez prijave i naknade na internetskoj stranici Euroedukacija. “Ako posumnjate u autentičnost novčanice ili kovanice, predočite je zaposleniku najbliže poslovnice banke, Financijske agencije ili Hrvatske pošte, odnosno policijskom službeniku najbliže policijske postaje. Sumnjive novčanice i kovanice možete i sami, osobno ili poštom, dostaviti u Hrvatsku narodnu banku na analizu”, poručuju iz HNB-a.

Najčitanije iz rubrike