Novosti
MINISTRICA POLJOPRIVREDE O PROSVJEDU:

Na dio smo zahtjeva već pozitivno odgovorili
Objavljeno 19. veljače, 2024.

Vezani članci

U ĐAKOVU PROSVJED POLJOPRIVREDNIKA S 50-AK TRAKTORA:

Želimo proizvoditi; mi smo poljoprivrednici, a ne administratori i knjigovođe

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je, komentirajući prosvjede poljoprivrednika u Đakovu i Čakovcu, izjavila kako su prosvjedi legitimni, da će se sastati s poljoprivrednicima te da je Ministarstvo poljoprivrede na dio zahtjeva Hrvatske poljoprivredne komore već pozitivno odgovorilo pisanim putem.

Poljoprivrednici su prosvjedovali u Đakovu i Čakovcu kako bi upozorili na probleme s kojima se suočavaju te dali potporu potporu europskim kolegama koji već neko vrijeme prosvjeduju protiv zajedničke europske poljoprivredne politike (ZPP) za koju kažu da uništava proizvođače i selo.

Vučković je izjavila da su prošlog tjedna dobili deset zahtjeva Hrvatske poljoprivredne komore. "Velik dio zahtjeva je razumljiv, o njima svakako treba razgovarati, a na dio njih smo već pozitivno, pisanim putem odgovorili", istaknula je ministrica poljoprivrede. Slaže se sa zahtjevom prosvjednika da sustav treba rasteretiti vezano uz administrativna kontrolna opterećenja, a razumije i problematiku oko prilaganja geotagiranih fotografija. "Sagledavamo situaciju s geotagiranim fotografijama, koja iziskuje velike administrativne napore i vrijeme poljoprivrednika", kazala je, napominjući kako se to neće moći riješiti bez suradnje s Europskom komisijom. "Podnijeli smo određene prijedloge, pa ćemo vidjeti kakav će biti rezultat", rekla je Marija Vučković.

Naime, prema Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu, dostava geotagiranih fotografija preko AgroGTF mobilne aplikacije obvezna je kao dokaz pojedinih aktivnosti za proizvodnu 2024. godinu. Dio poljoprivrednika tu obvezu doživljava kao neugodnu i suvišnu, a dio, posebno stariji, kažu da se ne snalaze najbolje s mobilnih tehnologijama i da njihov primarni poziv nije slikanje, nego proizvodnja hrane. Geotagirana fotografija je fotografija koja sadrži geografsku lokaciju. Nastaje dodjelom geografske širine i dužine fotografiji, a dodatno može prikazivati i nadmorsku visinu, smjer i drugo. Automatsko geotagiranje koristi ugrađeni globalni pozicijski sustav GPS u uređaju za fotografiranje, a primjenjuje se kroz informacijski sustav Agencije za plaćanja.

Vezano uz administrativna rasterećenja, Marija Vučković vjeruje kako će se dio toga uspjeti riješiti na nacionalnoj razini. Što se tiče problema uvoza i uvoznih lobija koji, prema mišljenju poljoprivrednika, uništavaju male proizvođače, Marija Vučković rekla je kako će Ministarstvo poljoprivrede, zajedno s nadležnim tijelima, vidjeti što se još može napraviti kako bi se poljoprivrednike uvjerilo da je kontrolni sustav dobar, ali i da se može nadograditi, povećati broj kontrola itd. H
Marija Vučković: Velik dio zahtjeva je razumljiv, o njima svakako treba razgovarati

Možda ste propustili...

TURISTIČKA SEZONA MOGLA BI “POJAČATI” POSKUPLJENJA

Za inflaciju krive cijene usluga

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku

Najčitanije iz rubrike