Svijet
BORBA ZA SLOBODNU RUSIJU

Julija Navaljna: Nastavit ću djelo svoga supruga
Objavljeno 19. veljače, 2024.
Ruski istražitelji još nisu utvrdili uzrok smrti Navaljnog niti je jasno kada će to učiniti

Julija Navaljna, udovica ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, u videoporuci je rekla kako će nastaviti djelo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju.“Želim živjeti u slobodnoj Rusiji, želim izgraditi slobodnu Rusiju", rekla je Navaljna u videoporuci pod nazivom "Nastavit ću rad Alekseja Navaljnog". "Vladimir Putin ubio je mog supruga", dodala je Navaljna, istaknuvši da će surađivati s ruskim narodom kako bi se borila protiv Kremlja i stvorila novu Rusiju.

Kremlj je porekao umiješanost u smrt Navaljnog. Navaljna optužuje ruske vlasti da skrivaju njegovo tijelo i čekaju da tragovi nervnog otrova novičoka nestanu iz njega. Saveznici Navaljnog znaju zašto je on ubijen i uskoro će otkriti detalje, uključujući imena osoba uključenih u njegovo ubojstvo, rekla je. Ruski istražitelji još nisu utvrdili uzrok smrti Navaljnog. Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš kaže da je njegovoj 69-godišnjoj majci Ljudmili i odvjetnicima rečeno kako je službena provjera uzroka smrti produžena i kako nije jasno koliko će vremena trebati da se donesu službeni zaključci. Uzrok smrti je neutvrđen, rekla je, dodavši kako ruske vlasti lažu i odugovlače, a u subotu su majci u zatvoru rekli da je umro od "sindroma iznenadne smrti".

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je kako će predložiti da režim sankcija EU-a u području ljudskih prava nosi ime Alekseja Navaljnog. "U spomen na Navaljnoga, predlažemo ministrima da se naš režim sankcija u području ljudskih prava nazove njegovim imenom, Navaljnijevim režimom sankcija, kako bi njegovo ime zauvijek pratilo rad EU-a u obrani ljudskih prava", rekao je uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica. Na sastanak je pozvana i Julija Navaljna. "Moramo poslati poruku potpore ruskoj oporbi. I na političkoj i na vojnoj fronti moramo nastaviti podržavati Ukrajinu i ruski narod, koji želi živjeti u slobodi", ističe Borrell.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanika Rusije u Berlinu na razgovor zbog smrti Navaljnog. “Politički motivirani proces protiv Navaljnog i mnogih drugih kritičara ruske vlade, kao i neljudski uvjeti zatočeništva, pokazuju s kojom brutalnošću rusko pravosuđe postupa prema onima koji razmišljaju drukčije i sredstva kojima predsjednik Putin potiskuje slobodu mišljenja”, priopćili su. Njemačka vlada od ruske traži rasvjetljavanje okolnosti smrti Navaljnog, kao i da obitelji dopuste pristup posmrtnim ostatcima. Od petka su stotine prosvjednika okupljene ispred ruskog veleposlanstva u Berlinu.

Igor Bošnjak
Josep Borrell

predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku

Predlažem da režim sankcija Europske unije u području ljudskih prava nosi ime po Navaljnom.

MAJCI NIJE DOPUŠTEN ULAZAK U MRTVAČNICU
Navaljnijevoj majci i odvjetnicima u ponedjeljak nije dopušteno ući u mrtvačnicu u Harpu, u blizini zatvorske kolonije, gdje se, tvrde vlasti, Navaljni srušio i na mjestu umro, kaže glasnogovornica Kira Jarmiš. “Na pitanje nalazi li se unutra Aleksejevo tijelo, osoblje mrtvačnice nije dalo odgovor”, istaknula je. Smrću Navaljnog razjedinjena ruska oporba ostala je bez svog najkarizmatičnijeg i najhrabrijeg vođe, dok se predsjednik Putin priprema za izbore koji bi ga mogli zadržati na vlasti najmanje do 2030. godine.

Testovi na tijelu Navaljnog trajat će 14 dana

Ruske vlasti zadržat će tijelo pokojnog oporbenog lidera Alekseja Navaljnog još 14 dana, izjavila je u ponedjeljak njegova glasnogovornica, piše dpa.

"Istražitelji su rekli odvjetnicima i Aleksejevoj majci da im neće dati tijelo. Tijelo će biti pod nekom vrstom 'kemijskog ispitivanja' još 14 dana", napisala je Kira Jarmiš na X-u.

Nakon što su ruske vlasti prošlog tjedna objavile da je Navaljni (47) umro, njegova majka i odvjetnici otputovali su u sibirsku kaznenu koloniju gdje je bio zatočen kako bi preuzeli tijelo, ali im vlasti do sada nisu odobrile pristup.

Prema zatvorskim vlastima, Navaljni je u petak umro dok je šetao dvorištem na niskim temperaturama, a pokušaji reanimacije nisu uspjeli.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana