Svijet
RASPRAVA NA NAJVIŠEM SUDU UN-A

Palestinci traže prekid okupacije
Objavljeno 19. veljače, 2024.
Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki zatražio je trenutni prekid izraelske okupacije palestinskih teritorija na početku saslušanja o pravnom statusu sporne zemlje na najvišem sudu Ujedinjenih naroda. Više od 50 država iznijet će argumente pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu do 26. veljače, nakon zahtjeva Opće skupštine UN-a 2022. godine za savjetodavno ili neobvezujuće mišljenje o okupaciji. Izraelski čelnici dugo su osporavali da su teritoriji službeno okupirani na temelju toga što su zauzeti od Jordana i Egipta tijekom rata 1967., a ne od suverene Palestine. Al-Maliki je optužio Izrael da nad Palestincima desetljećima provodi diskriminaciju i apartheid, što Izrael odbacuje, tvrdeći da im je ostavljen izbor između "raseljavanja, pokoravanja ili smrti". "Jedino rješenje koje je u skladu s međunarodnim pravom jest da se ova nezakonita okupacija odmah, bezuvjetno i potpuno prekine", rekao je. Očekuje se da će sucima trebati nekoliko mjeseci za razmatranje prije nego što daju svoje mišljenje.

Izrael je ignorirao takva pravna mišljenja u prošlosti, ali ovo bi moglo povećati politički pritisak zbog rata u Gazi. Saslušanje je dio palestinskih nastojanja da međunarodne pravne institucije ispitaju ponašanje Izraela. Oni su se pojačali nakon izraelskog rata protiv Gaze, kao odgovor na napade Hamasa. Al-Maliki je ponovio optužbe za izraelski genocid u Gazi koje je Izrael odlučno odbacio na odvojenim saslušanjima u Haagu prošlog mjeseca. "Okončanje nekažnjivosti Izraela je moralni, politički i pravni imperativ", rekao je al-Maliki. Izrael je rekao da je suočen s egzistencijalnom prijetnjom militanata Hamasa i drugih skupina te da djeluje u samoobrani. To je drugi put da je Opća skupština UN-a zatražila od ICJ-a, također poznatog kao Svjetski sud, savjetodavno mišljenje u vezi s okupiranim palestinskim teritorijem.

Od sudaca je sada zatraženo da preispitaju izraelsku “okupaciju, naseljavanje i aneksiju, uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa svetog grada Jeruzalema, te s njihovim usvajanjem povezanih diskriminirajućih zakona i mjera”. U saslušanjima bi trebali sudjelovati SAD - najjači zagovornik Izraela, Kina, Rusija, Južna Afrika i Egipat. Izrael je poslao pismena zapažanja. H
Al-Maliki je optužio Izrael za genocid u Gazi, što je Izrael odlučno odbacio na odvojenim saslušanjima

2004.

sud je utvrdio da izraelski zid razdvajanja krši međunarodno pravo, no još nije uklonjen

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana