Regija
GUBITAK KONTROLE PONAŠANJA

Opasnost skrivena u zabavi: O rizicima kockanja i videoigara
Objavljeno 20. veljače, 2024.
VIROVITICA - Predavanje pod nazivom "Kockanje i videoigre – opasnost skrivena u zabavi", koje je za učenike drugoga razreda Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici održao psiholog prof. Siniša Brlas, nastavak je specifične edukacije učenika drugih razreda srednjih škola koje županijski Zavod za javno zdravstvo provodi o rizicima koji proizlaze iz nekontroliranog igranja videoigara i kockanja.

Riječ je o edukacijama koje su dodana vrijednost školskim preventivnim programima, ali i cjelokupnoj skrbi o zdravlju mladih te dobrobiti zajednice.

– Kockanje i videoigre vrlo su čest oblik ponašanja mladih i mladi ih uglavnom doživljavaju kao oblik zabave. Riječ je o skupu raznovrsnih igara, ponašanja i aktivnosti koje mogu dovesti do gubitka kontrole vlastitog ponašanja. Igre na sreću uključuju ulaganje novca uz rizik i nadu u očekivani pozitivan ishod (dobitak). Igrač riskira i nada se da će povratiti uloženo ili dobiti više od toga. Međutim, pri tome se često dogodi gubitak kontrole kod ulaganja novca, zbog čega dolazi do gubitaka koji, osim u novčanom smislu, imaju često negativne posljedice na život pojedinca i njegove obitelji. Kockanje tako postaje društveni, odnosno javnozdravstveni problem – kaže prof. Brlas.

Videoigre, osim toga, često mogu potpuno zaokupiti pozornost mladih pa oni zanemaruju mnoge druge važne životne aktivnosti. Stoga se ulaganje napora u prevenciju ovih rizika smatra i oblikom proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju mladih.

Aktivnosti koje provodi virovitički ZZJZ “Sveti Rok” jedna su od komponenta preventivnog programa “Zdrav za pet” Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a već više od deset godina uspješno se i dosljedno provodi i u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji. Riječ je o programu kojim se nastoje prevenirati rizična ponašanja djece i mladih, što je jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja. P.Ž.
Videoigre često mogu potpuno zaokupiti pozornost mladih pa oni zanemaruju druge važne životne aktivnosti

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

2

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

3

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen