Osijek
FINANCIRANJE MJESNE SAMOUPRAVE

Za četvrti i mjesne odbore milijun eura iz gradske blagajne
Objavljeno 20. veljače, 2024.
Najznačajnija je stavka u financiranju kvartova ona u svrhu poboljšanja komunalne infrastrukture

Gradska uprava i ove godine nastavlja politiku povjerenja u ispravnost samoodlučivanja vijećnika u vijećima mjesnih odbora i gradskih četvrti kada je u pitanju realizacija tzv. prioritetnih projekata u njihovim kvartovima.Za financiranje mjesne samouprave u proračunu Grada Osijeka za 2024. godinu predviđen je iznos u visini od 1.034.400 eura. To je u usporedbi s prošlogodišnjim povećanje za gotovo 140 tisuća eura. Za mandata gradonačelnika Ivana Radića iz godine u godinu povećava se svota kojom raspolažu vijećnici.

Najznačajnija je stavka unutar tog iznosa ona namijenjena za poboljšanje komunalne infrastrukture - za održavanje nogostupa, cesta i parkirališta, rasvjete, odnosno prioritetnih radova kojima je cilj podizanje standarda življenja u kvartu - ovdje se govori o iznosu od milijun eura. Ostatak od 34 tisuće eura bit će iskorišten za obilježavanje dana gradskih četvrti/mjesnih odbora, koji iz godine u godinu imaju sve bogatiji i, u pravilu, višednevni program, kao i za tekuće donacije udrugama na njihovu području.

U Osijeku je, podsjetimo, sedam gradskih četvrti i osam mjesnih odbora, odnosno prigradskih naselja.

Kriterij je raspodjele sredstava po kvartovima poznat otprije: broj stanovnika i razvijenost komunalne infrastrukture. Najviše novca tako ide najvećima - Gornjem i Donjem gradu, Retfali i Jugu II - nepune 93 tisuće eura. Tvrđa i Novi grad dobit će 87,7 tisuća kuna, a među gradskim četvrtima najmanje je novca namijenjeno Industrijskoj četvrti - 86,2 tisuće eura.

Listu mjesnih odbora, odnosno prigradskih naselja, očekivano, predvode Tenja, koja dobiva 85, i Višnjevac, 82 tisuće eura. Slijede Josipovac (68,3 tisuća eura), Cvjetno (53,7 tisuća eura) i Sarvaš (48,2 tisuće eura). Preostali trojac znatno manje - Osijek lijeva obala nepune 24 tisuće eura, Klisa 23 tisuće eura, a najniži iznos na raspolaganju ima Brijest, riječ je o iznosu od 16 tisuća eura. No to naravno ne znači da se neki dijelovi Osijeka zanemaruju, kroz takozvane kapitalne projekte Grad Osijek iz svojih i alternativnih izvora nastoji postići ravnomjeran razvitak. Tako se upravo u Brijestu planira izgradnja društvenog doma, Cvjetno će (jednako kao i Tenja i središte Osijeka) dobiti posve novi dječji vrtić. U Višnjevcu i Retfali trenutačno se radi na rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje, u Josipovcu se planira novo prometno rješenje za njihovo poznato ipsilon-raskrižje. Po središtu grada obavlja se rekonstrukcija tramvajske infrastrukture, infrastruktura u Tvrđi u cijelosti je obnovljena.

Kroz Klisu je, još prije, prošla nova cesta, na Lijevoj obali uređen je sustav obrane od poplava, Donji grad dobio je novu šetnicu...

Djelovanje kvartovskim vijeća zamišljeno je i kao potpora manjim udrugama na njihovu području, te je za ovu godinu za tu namjenu planiran ukupni iznos od 6700 eura, odnosno po kvartovima u rasponu od 278 do 560 eura. Taj se novac, u pravilu, dodjeljuju udrugama za njihovo sudjelovanje u obilježavanju dana četvrti, odnosno crkvenog goda.

Vijeća u svome odlučivanju i iskorištavanju sredstava nisu, dakako, bez nadzora - provodi ga Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka.

Dario Kuštro
PLAĆANJE RASHODA I SITNIH POPRAVAKA
Stavke navedene u članku nisu jedine koje su u gradskom proračunu predviđene za kvartove. Tu je još određeni iznos kojim se izravno iz gradskog proračuna podmiruju materijalni rashodi sjedišta četvrti i odbora, poput režijskih troškova za prostore, za sredstva za čišćenje, uredski materijal, zastave, pa i za nužne povremene sitne popravke.

Možda ste propustili...

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana