Kultura
HAZU: PREDSTAVLJENI NOSAČI ZVUKA

Tri reprezentativna izdanja s djelima iz opusa Frane Paraća
Objavljeno 20. veljače, 2024.

U svečanoj atmosferi dvorane Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Strossmayerovu trgu u Zagrebu, predstavljena su tri reprezentativna izdanja sa stožernim djelima iz opusa uglednoga hrvatskog skladatelja i glazbenog pedagoga, akademika i potpredsjednika HAZU Frane Paraća (Split, 1948.).Sve u dvorani uvodnim govorom pozdravio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt, predstavljanje je moderirala prof. dr. sc. Hana Breko Kustura, članica suradnica HAZU, ujedno i autorica eseja u knjižici CD-izdanja, uz sudjelovanje urednice CD-a, muzikologinje Srđane Vrsalović, dirigenta Tončija Bilića i samog autora Frane Paraća.

Zajedničkim snagama predstavljanje su priredili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatsko društvo skladatelja sa svojom izdavačkom kućom Cantus, a javnosti su predstavljena tri izdanja koja donose dva važna Paraćeva ostvarenja: skladbu Missa Maruliana za sopran, bariton, zbor i orkestar (1993.) i suitu iz baleta Carmina Krležiana za recitatora, mješoviti zbor i simfonijski orkestar (1988.).

Dva od tri izdanja su pritom izišla iz izdavačke kuće Cantus Hrvatskoga društva skladatelja: notno izdanje skladbe Carmina Krležiana (urednica Sanja Stojanović Stipanov) i dvostruki nosač zvuka sa studijskim snimkama spomenutih djela, objavljen u ediciji Ligatura kao zajedničkom izdavačkom projektu Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog društva skladatelja u izdanju izdavačke kuće Cantus. Treće je notno izdanje skladbe Missa Maruliana u izdanju HAZU (urednik Zoran Juranić).

I u ovoj prigodi istaknuti su nositelji studijskih snimki objavljenih na albumu – Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića, a uz niz uglednih solista (dramski umjetnik Danijel Ljuboja te vokalni solisti Kristina Kolar i Ljubomir Puškarić), pridružili su im se i članovi Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores sancti Marci i Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić".

Izdanja su objavljena u prigodi Paraćeva 75. rođendana, a povezuju njegovo skladateljstvo s velikanima hrvatske književnosti – Miroslavom Krležom i Markom Marulićem. S obzirom na 130 godina od rođenja Miroslava Krleže, 2023., i na recentnu 2024. kao godinu Marka Marulića, Paraćev album, kao i izdanja u cjelini, dodatno dobiva na značenju i aktualnosti.

U sklopu predstavljanja emitirani su i odabrani glazbeni brojevi, čiji je kontekst temeljito i zanimljivo prezentirala Hana Breko Kustura, a dodatno ih je iz kuta interpreta približio i maestro Bilić, čime je predstavljanje na stanovit način zaokružilo priču oko ovih vrijednih ostvarenja.

Na predstavljanju je posebno istaknuto da je album s djelima Frane Paraća ponio čak četiri nominacije za ovogodišnju nagradu Porin: za najbolji album klasične glazbe, najbolju snimku albuma klasične glazbe (Božidar Pandurić), najbolju produkciju albuma klasične glazbe (Krešimir Seletković i Pero Mihojević) i najbolje likovno oblikovanje albuma (Damir Očko, Ana Nikolić Baće, Emil Šimik). Tako je autorski album Frane Paraća prepoznat i kao jedan od najvećih pretendenata na tu prestižnu glazbenu nagradu.

Tanja Kvorka
Povezuju Paraćevo skladateljstvo s velikanima književnosti - Miroslavom Krležom i Markom Marulićem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente