Mozaik
DODIJELJENE NAGRADE BRITANSKE AKADEMIJE

“Oppenheimeru” pripalo sedam nagrada BAFTA-e
Objavljeno 20. veljače, 2024.
“The Zone of Interest” je najbolji britanski film i najbolji film na stranom jeziku

Britanska akademija za film i televiziju u nedjelju je dodijelila svoje godišnje nagrade najboljim ostvarenjima u čak 25 kategorija, a utrka se uglavnom svela na dva istaknuta prošlogodišnja naslova, biografsku dramu "Oppenheimer" Christophera Nolana i satiričnu fantaziju "Poor Things" Yorgosa Lanthimosa.Dvije najvažnije nagrade, one za najbolji film i režiju, završile su u Nolanovim rukama, a "Oppenheimer" je tomu dodao i statue za najboljeg glavnog i sporednog glumca, Ciliana Murphyja i Roberta Downeya mlađeg. Istom filmu pripale su i nagrade u kategorijama najbolje filmske fotografije, montaže i izvorne glazbe, prenosi Ravnododna.hr.

S druge strane, "Poor Things", očekivano, slavio je u kategoriji glavne glumice, gdje Emmi Stone nije bila suprotstavljena njezina najveća konkurentica iz oskarovske utrke, Lily Gladstone ("Killers of the Flower Moon"). Lathimosov film slavio je i u kategorijama scenografije, kostimografije te šminke i frizure, a vjerojatno se očekuje kako bi u ponekima od njih statuu na Oscarima mogla odnijeti "Barbie", koja se nije pokazala pretjerano popularnom među članovima britanske akademije. Ipak, jedno je sasvim sigurno, svoju BAFTA-u u kategoriji najboljih vizualnih efekata "Poor Things" sigurno neće ponoviti na Oscarima, jer u njoj nije ni nominiran.

Film Alexandera Paynea "The Holdovers" pobijedio je u kategoriji sporedne glumice, gdje Da‘Vine Joy Randolph suvereno vlada od samog početka sezone, a isti je naslov osvojio i nagradu za najbolju glumačku postavu, koja će biti dodana i Oscarima za dvije godine. Međutim, Payne nije uspio osvojiti i bitku u kategoriji najboljeg izvornog scenarija, u kojoj je u konačnici još jednom slavila Justine Trier s "Anatomijom pada", a najboljim adaptiranim scenarijem proglašen je "American Fiction" Corda Jeffersona.

Jedna od rijetkih tehničkih nagrada koje među sobom nisu podijelila dva najnagrađivanija filma bila je ona za najbolji zvuk, koja je pripala filmu "The Zone of Interest" Jonathana Glazera, koji je ujedno proglašen i najboljim filmom na jeziku koji nije engleski, a pomalo neočekivano i najboljim britanskim filmom, gdje je slavio iznad toliko nagrađivanog na istoj ceremoniji, "Poor Things". Najboljim dokumentarcem još jednom je proglašen "20 Days in Mariupol", a "The Boy and the Heron" slavio je ispred "Spider-Man: Across the Spider Verse", prvi put nakon dodjele Zlatnih globusa.

Možda najveće iznenađenje cijele dodjele bilo je u manje razvikanoj kategoriji zvijezde u usponu, gdje se očekivala pobjeda Jacoba Elrodija, koji je lani ostvario zapažene uloge u filmovima "Saltburn" i "Priscilla", u potonjemu utjelovivši Elvisa Presleya. Nagradu je ipak primila Mia McKenna-Bruce, iz filma "How to Have Sex", koji je odnio glavnu nagradu na posljednjem Zagreb Film Festivalu.

Na kraju nam ostaje pitanje u kojem se postotku može očekivati da će se BAFTA preliti i u Oscare. Kojiput dvije akademije glasaju gotovo potpuno isto, kao, primjerice, 2021., kad se na dvije dodjele poklopilo 18 od 19 zajedničkih kategorija. Prošle dvije godine, ipak, bilo je velikih diskrepancija u izboru američkih i britanskih kolega, čak i u glavnim kategorijama, kad su Britanci za svog favorita odabrali "All Quiet on the Western Front" ispred oskarovskog "Everything Everywhere All At Once" odnosno queer-vestern "Power of the Dog" Jane Campion ispred filma "CODA", koji je slavio preko bare.

Ove godine, osim u nekoliko spomenutih kategorija koje bi mogla osvojiti "Barbie" na štetu "Poor Things", u glavnim utrkama ne očekujemo promjenu, jer "Oppenheimer" do ovog trenutka nije pokazao ni sekunde da gubi početni zalet, štoviše, možda ga i pojačava. Do dodjele Oscara očekuju nas još nagrade cehova glumaca i producenata, a ako se tu ne dogode veća iznenađenja, moći ćemo reći da je sezona završila isto kako je i počela, dugo očekivanom krunidbom Christophera Nolana. T.K.
Iznenađenje je bila Zvijezda u usponu, kojom je proglašena Mia McKenna-Bruce, iz filma “How to Have Sex”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana