Autoglas
BORBA ZA KUPCE

Xpeng, kineski proizvođač EV-a, zaposlit će 4000 ljudi
Objavljeno 20. veljače, 2024.
Najviše novca, zbog pritiska konkurencije, uložit će u umjetnu inteligenciju

Kineski proizvođač električnih vozila (EV) Xpeng objavio je da će ove godine zaposliti 4000 ljudi i uložiti milijune dolara u umjetnu inteligenciju (UI/AI), kako bi se suočio sa sve žešćom konkurencijom na tržištu. Tim potezom nastojat će preživjeti žestoku konkurenciju u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila. Dodatni zaposlenici činili bi 25-postotno povećanje broja zaposlenih u tom proizvođaču električnih vozila kojeg podržava Volkswagen, u odnosu prema njih 15.829 koliko ih je bilo krajem 2022. godine.Nove poteze najavio je izvršni direktor He Xiaopeng u pismu zaposlenicima u nedjelju, prvog radnog dana nakon praznika u povodu Kineske nove godine. Tvrtka će također uložiti 3,5 milijardi juana (486,36 milijuna dolara) u istraživanje i razvoj umjetne inteligencije za pametnu vožnju, rekao je He, dodajući da Xpeng planira lansirati oko 30 novih proizvoda ili poboljšanih modela u roku od tri godine.

"Suočeni s pesimističkom makroekonomskom situacijom, mnogi poslovni partneri povlače se i boje se investirati. Mislim da je ovo prilika za naš razvoj. U 2024. ćemo preokrenuti trend i ući u brzi pozitivni ciklus u četvrtom kvartalu ili ranije", rekao je He. "Ova je godina deseta godina Xpengova rada. Naši se rezultati moraju više nego udvostručiti", dodao je.

Xpengovi planovi razlikuju se od planova rivala koji režu troškove. Potražnja i dalje slabi na najvećem svjetskom tržištu automobila unatoč popustima koji se nude, a s njima predvodi Tesla. Kineski proizvođač električnih vozila Nio u studenom je tako najavio gašenje 10 posto radnih mjesta kako bi poboljšao učinkovitost u uvjetima rastuće konkurencije.

Suočeni sa slabijom potražnjom na domaćem tržištu, kineski proizvođači automobila kao pokretačku snagu rasta vide izvoz. Sve izraženiji utjecaj Kine kao izvoznika vozila izaziva pak nesuglasice u inozemstvu. Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je ranije ovog mjeseca da će poticati industriju vozila s pogonom na nove energente u odgovoru na ograničenja vanjske trgovine i da će surađivati s inozemnim tvrtkama, u okolnostima europske istrage o kineskim subvencijama za taj sektor. H

VW-ovo ulaganje u kineski Xpeng
Volkswagen je u prošlogodišnjem srpnju objavio da će uložiti oko 700 milijuna dolara u Xpeng i kupiti 4,99 posto udjela u tvrtki, podsjeća Reuters. Dvije kompanije tek trebaju dogovoriti detalje sporazuma i pribaviti regulatorne dozvole, a nove modele planiraju plasirati na tržište 2026. godine.

Možda ste propustili...