Novosti
SUZBIJANJE SEKSUALNOG NASILJA NA RADNOM MJESTU

Mnoge žrtve ne prijave nasilje zbog straha od otkaza i stigmatizacije
Objavljeno 19. veljače, 2024.

Spolno uznemiravanje na radnom mjestu česta je i ozbiljna pojava koja narušava dostojanstvo i sigurnost radnika i radnica, a posebno žena. Mnoge žrtve ne usuđuju se prijaviti nasilje zbog straha od gubitka posla, stigmatizacije i nepovjerenja u institucije. Istaknuto je to na međunarodnoj konferenciji o borbi protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu održanoj u Zagrebu. Na susretu organizacija koje provode ovaj projekt odlučeno je da se do kraja godine provedu još medijska kampanja i podizanje svijesti javnosti, te da se napiše priručnik koji bi pojasnio ove sustave i mehanizme prijave seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.



"Projekt Teamwork 2 je EU projekt koji se bavi prevencijom i rješavanjem slučajeva spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. Projekt educira i osnažuje žrtve, poslodavce, sindikate i organizacije civilnog društva da prepoznaju, prijave i procesuiraju nasilje. Projekt također cilja na poboljšanje mehanizama zaštite žrtava i kažnjavanje počinitelja", priopćeno je nakon konferencije. U njemu sudjeluju pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i 13 organizacija civilnog društva iz sedam europskih zemalja: Hrvatske, Grčke, Italije, Španjolske, Bugarske i Cipra. Financira ga Europska unije kroz program "Prava, jednakost i građanstvo".

Nikos Moraitis, iz Industrial and Bussines Training Instituta iz Grčke, ukratko je opisao projekt kao "podizanje svijesti u kompanijama o problemu seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, osnaživanje radnica i radnika da istupe i prijave seksualno uznemiravanje te pomaganje tvrtkama da unaprijede mehanizme borbe protiv seksualnog uznemiravanja kroz radionice i edukacije".
Lovorka Marinović iz Centra za nove inicijative, kroz statističke podatke UNDP-ovog istraživanja Indeks društvenih normi o spolu upozorila je na sumornu stvarnost u kojoj živimo istaknuvši kako u posljednjih deset godina nema poboljšanja o pitanju predrasuda prema ženama. Istraživanje provedeno u 80 zemalja koje čine 80 posto svjetskog stanovništva pokazalo je kako 49 posto ispitanika smatra da su muškarci bolji političari od žena, samo 27 posto misli da je za demokraciju važno da žene imaju ista prava kao i muškarci, njih 46 posto smatra da muškarci imaju veće pravo na rad, a 25 posto smatra da je u redu da muškarac tuče svoju ženu. "Ovaj projekt pokušaj je da se uhvatimo ukoštac s društvom nasilja, posebno u našoj regiji. Kultura nasilja prouzročena je ratovima, neimaštinom, osjećajima straha i beznađa i onda se to reflektira na više razina. Pitanje je moći, u principu onaj koji je jači i koji dominira je i onaj koji perpetuira nasilje. Stvari se ne mogu mijenjati bez mijenjanja politike na nivoima koji odlučuju o našem društvu, samo izići na ulicu nije dovoljno. Svagdje je problem isti, imamo zakone, ali se ne provode jer politici to pitanje nije bitno", istaknula je Daša Šilović iz Central and East European Network for Gender Issues.

Psihologinja Radojka Kraljević ističe kako je važno osnažiti žrtvu istaknuvši kako je to nešto što "svatko od nas može napraviti u svojoj radnoj okolini". "Kada se žrtva odluči progovoriti, onda je jako važno da znamo što dalje s tim što je rekla, da je podržimo, ohrabrimo i autentično slušamo, ako to ne učinimo, ostat će bespomoćna", rekla je.

Do kraja projekta Teamwork 2 više kompanija i javnih ustanova u Hrvatskoj proći će kroz edukacije kako spriječiti seksualno uznemiravanje na radnom mjestu.

Dijana Pavlović
PRAVO NA ZAŠTITU
Lovorka Marinović, iz Centra za nove inicijative, jedne od organizacija koje provode projekt, rekla je kako je važno da žene znaju da nisu same i da imaju pravo na zaštitu i pravdu. Ona je istaknula da je projekt namijenjen organizacijama i široj javnosti. Pojasnila je da su treneri pravnici i psiholozi koji su educirali sudionike o različitim aspektima spolnog uznemiravanja i kako se nositi s njim.

Možda ste propustili...